open-navfaktor-logo
search
Kvalifikacije za SP
Bećiragić o problemima Zmajeva pred Mađare: Ovakve situacije uvijek izrode neke nove heroje
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u petak nastavlja takmičenje u grupi K kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.
10.11.2022. u 12:14
get url
text

Zmajevi u Skenderiji dočekuju selekciju Mađarske, a bh. tim će u ovom prozoru biti oslabljen neigranjem najboljih igrača - Jusufa Nurkića, Džanana Muse i Miralema Halilovića.

Zbog povrede na okupljanje nije došao ni Emir Sulejmanović, a otpao je i Edin Atić, pa će selektor Adis Bećiragić imati velike muke pri sastavljanju tima, ali i realizaciji taktičkih zamisli.

Na parketu će se pojaviti poptuno novi tim u odnosu na onaj koji je igrao Eurobasket, što ne važi za goste iz Mađarske.

- Pored tri igrača za koje smo znali da ne dolaze, Sulejmanović se povrijedio i poslao nam medicinski raport. To nas je potreslo jer je to pozicija na kojoj imamo nedostataka. Atić je došao povrijeđen, zbog bolova u ruci neće moći da igra. Imali smo problem i s Robersonom, jutros je obavio pregled. Prvi rezultati su pozitivni i očekujem ga na večerašnjem treningu. On je pod znakom pitanja - kazao je Bećiragić, dodavši: 

- Ovakve situacije pozitivno utječu na ostatak tima, samo je pitanje koliki je kapacitet i kvalitet igrača koji će da zamijene Atića, Musu... Kvalitet se pokazuje na terenu, što se tiče motivacije ona neće nedostajati. Ovakve situacije izrode uvijek neke nove heroje. 

Selektor Zmajeva govorio je i o Mađarima. 

- Znamo da neće biti Hange, a otprilike to je ista ekipa kao na Eurobasketu. Najbolje igraju posljednjih šest sekundi napada. Hopkins će nam praviti probleme, Vojvoda... - zastao je Bećiragić, a onda pokazao na Vrabca kao da se on pobrine da ga zaustavi:

- Halilović je stub ove ekipe. Duhovno i fizički. Meni njegov nedostatak najviše fali. Kada smo vidjeli da nema naše kičme, jedina šansa nam je ogromna pomoć publike. Kad je bilo najteže, uvijek proradi inat kod nas, nadam se da će opet proraditi - zaključio je Bećiragić

{$galerijaFotografija}

Medijima se obratio i Adin Vrabac, kapiten u ovom prozoru.

- Čast mi je, tu sam desetak godina i dolazim punim srcem da igram za državu. Okolnosti su takve kakve jesu. Ne bih se puno obazirao na deficit. Dat ćemo maksimum pred punom dvoranom. Mađari imaju svoje kvalitete, niko ih ne potcjenjuje. Moramo igrati do kraja, da izvućemo pobjedu što je najbitnija stvar - kazao je Vrabac. 

Utakmica BiH - Mađarska igra se u dvorani Skenderija u petak od 20 sati.

Tabelu grupe K predvode Litvanija sa 15, Francuska sa 14 i Crna Gora sa 13 bodova. BiH i Mađarska imaju po 12, a Češka 11 bodova.

Na Svjetskom prvenstvu na Filipinima, Japanu i Indoneziji 2023. godine igrat će tri najbolja tima iz grupe.

Press konferencija,. Košarkaška reprezentacija BiH, 10.11.2022
1 od 2
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.