open-navfaktor-logo
search
Važan datum
Bećirović povodom Dana grada Sarajeva: Pobijedila je ideja Bosne i Hercegovine i zajedničkog života
Zlotvori koji su od 1992. do 1996. ubijali djecu Sarajeva, starce i žene ne razlikuju se suštinski od zlotvora iz Drugog svjetskog rata, poručio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović povodom 6. aprila, Dana grada Sarajeva.
06.04.2023. u 09:45
get url
text

Odavanjem počasti i polaganjem cvijeća ispred Vječne vatre, spomenika žrtvama Drugog svjetskog rata, jutros je u Sarajevu počelo obilježavanje Dana grada Sarajeva.

- Sarajevo je 6. aprila 1945. godine oslobođeno od nacifašizma. Zatim, 5. i 6. aprila 1992. godine počela je opsada Sarajeva. Zlotvori koji su od 1992. do 1996. ubijali djecu Sarajeva, starce, žene, građane i građanke Sarajeva ne razlikuju se suštinski od zlotvora iz Drugog svjetskog rata - naglasio je Bećirović.

Ipak, smatra član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ideja Sarajeva je pobijedila.

- Ideja Bosne i Hercegovine je pobijedila, ideja zajedničkog života je pobijedila. Sarajevo i Bosna i Hercegovina će iz godine u godinu biti sve jači, a oni koji nasrću na Bosnu i Hercegovinu osuđeni su na propast i oni sigurno, prije ili kasnije, idu na smetljište historije - dodao je Bećirović.

FOTO: AA

U centru grada okupile su se jutros brojne delegacije koje su željele podsjetiti na dva jako važna datuma u historiji Sarajeva, 6. aprila 1945. i 1992. godine.

Među prisutnima, između ostalih, bili su članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Denis Bećirović i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Gradonačelnica Karić je čestitala praznik svim Sarajkama i Sarajlijama, Bosancima i Hercegovcima, kao i svima koji vole  Sarajevo. Poručila je da se danas sjećamo svih koji su dali svoje živote kako bi mi danas bili slobodni i proslavljali dan antifašističkog, multikulturalnog i historijskog Sarajeva.

- Ovaj 6. april posvećujemo mladima i neka ostanu u svom gradu, neka se bore za svoje Sarajevo, neka budu vrijedni, uče i ulažu u obrazovanje, jer tako najviše pomažu ovom gradu i Bosni i Hercegovini - rekla je Karić.

Istakla je da mladim generacijama trebamo pružiti dovoljno znanja kako bi oni hrabro i časno nastavili borbu protiv fašizma, jer se pokazalo da je ta "neman" i dalje budna.

VEZANI TEKST - Šesti april, najznačajniji dan u historiji Sarajeva: Datum borbe i ponosa za svoj grad i državu BiH

- Naša sloboda nije došla sama od sebe, za nju smo se izborili i na to trebamo biti ponosni i ljubomorno čuvati ovaj grad, raditi za njega, služiti građanima i nadam se da ćemo već naredni 6. april dočekati u puno ljepšem i boljem Sarajevu - naglasila je Karić.

Šesti april je jedan od najznačajnijih datuma u historiji Sarajeva. Sve što se događalo tog datuma 1945. i 1992. godine postalo je simbol otpora njegovih građana svim oblicima fašizma, ksenofobije i mržnje prema drugom i drugačijem.

To je dan kada je Sarajevo oslobođeno od fašističke okupacije tokom Drugog svjetskog rata, ali i dan koji simbolizuje početak opsade Sarajeva u proteklom ratu u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.