open-navfaktor-logo
search
Član Predsjedništva
Bećirović prvu posjetu unutar BiH upriličio Memorijalnom centru u Potočarima i Majkama Srebrenice
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović posjetio je danas Memorijalni centar Srebrenica, gdje je zajedno sa Majkama Srebrenice i direktorom Memorijalnog centra Emirom Suljagićem položio vijenac i odao počast žrtvama genocida.  
19.11.2022. u 16:43
get url
text

- Nisam imao nikakvu dilemu da moja prva posjeta u državi BiH bude upravo Memorijalnom centru u Potočarima. Osjećam prije svega dužnost da se kao građanin, a sada i kao član Predsjedništva BiH poklonim žrtvama genocida - izjavio je Bećirović.

U otvorenom razgovoru sa Majkama Srebrenice, član Predsjedništva BiH saslušao je probleme s kojima se suočavaju u sredinama u kojima žive. Majke Srebrenice su mu zahvalile upravo na dosadašnjem angažmanu, kao i na potezu da prvu svoju posjetu unutar Bosne i Hercegovine realizira u Srebrenici. Za člana Predsjedništva BiH imale su osnovnu poruku: Hoćemo pravdu i istinu!

Bećirović je poručio  tokom susreta sa Majkama Srebrenice kako niko nema moralno ni bilo kakvo drugo pravo da negira istinu o počinjenom genocidu nad Bošnjacima, te da s njim kao članom Predsjedništva BiH oko toga neće biti nikakve rasprave. Presude međunarodnih i domaćih sudova se moraju poštovati.

Denis Bećirović s direktorom Memorijalnog centra Potočari Emirom Suljagićem

Tokom susreta sa Suljagićem, član Predsjedništva BiH izjavio je da Memorijalni centar može očekivati njegovu bezrezervnu podršku u skladu sa kapacitetima s kojima raspolaže. Ukazao je na veliki značaj Memorijalnog centra za državu Bosnu i Hercegovinu, naglasivši da ovu njegovu ulogu moraju prepoznati i drugi nivoi vlasti. Zahvalio je direktoru Memorijalnog centra na rezultatima koje je postigao u razvoju i afirmiranju ove institucije.

Suljagić je razgovarao  otvoreno s članom Predsjedništva BiH o određenim problemima s kojima se suočava Memorijalni centar, kao i o započetim projektima i potrebama ovog centra, naglasivši da je u narednom periodu potrebna još kvalitetnija saradnja sa organima vlasti na svim nivoima u BiH.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.