- Rješenja po mjeri HDZ-a BiH prihvatljiva su samo totalitarnim režimima i njihovim saradnicima u Hrvatskoj, Srbiji i Rusiji - istakao je Bećirović u povodu prijedloga rezolucije pod naslovom "Podržati BiH na putu prema boljoj budućnosti", a koji su u Bundestagu podnijeli njemački zastupnici vladajućih stranaka, odnosno SPD-a, FDP-a i Zelenih.

Istakao je da je Njemačka jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih partnera Bosne i Hercegovine i država koja se dokazala kao istinski prijatelj BiH.

- Izuzetno mi je drago što će se u njemačkom parlamentu otvoriti rasprava o jačanju države Bosne i Hercegovine i njenih institucija, štetnosti nacionalističko-separatističkih snaga kao i sankcijama protiv svih onih koji potkopavaju ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine - istakao je.

Posebno važnim smatra otvaranje teme vezane za reformu izbornog zakonodavstva i eliminisanje diskriminirajućih odredbi prema građanima Bosne i Hercegovine koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici „konstitutivnih naroda“, kao i teme o negativnom utjecaju susjednih zemalja na reformu Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Tvrdi da će jačanje vanjskopolitičke saradnje s Njemačkom, Evropskom unijom, NATO-om Sjedinjenim Američkim Državama, Velikom Britanijom, ali i svim drugim zemljama i međunarodnim organizacijama koje podržavaju Bosnu i Hercegovine na euroatlantskom putu kao i napore domaćih snaga da u Bosni i Hercegovine uspostave sistem bez diskriminacije i mogućnosti blokada, biti jedan od ključnih prioriteta za koje ću se zalagati, saopćeno je iz SDP-a.