VEZANI TEKST - Crtanje granica: Od Karađorđeva, preko Tuđmanove "salvete" do Dodika, Orbana i Janše

Nakon sastanka uslijedile su floskule o "suverenitetu BiH, putu ka Evropskoj uniji..." Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) u Ljubljani, smatra kako se nije radilo o nekom iznenadnom sastanku. 

- Taj sastanak uopće ne predstavlja iznenađenje. To je razotkrivanje autora i promotora memoranduma sa proljeća ove godine o prekrajanju granica u regionu. Ta ekipa sistemski radi na destabilizaciji regiona.

Upravo ovo što je ovih dana urađeno u Sjevernoj Makedoniji Zoranu Zaevu, rušenju njegove vlade i zaustavljanju demokratskih procesa u regionu pripisuje se toj ekipi, a centar događanja je u Budimpešti.

Slično rade i prema BiH. Paradoks je da Janša predsjedava EU-om i da radi na takvim aktivnostima kroz različite oblike djelovanja. On je Dodika primio i u junu 2008. kada je Slovenija prvi put predsjedavala EU-om, tada kao premijera bh. entiteta Republika Srpska, a i tada je bilo jasno da entiteti nemaju ingerencije u oblasti vanjske politike što je izazvalo negativna reagiranja slovenačke i evropske javnosti - kaže Bećirović za Faktor.

VEZANI TEKST - Fajon o Janšinom "non paperu": Takvo ponašanje moglo bi dovesti do novog rata

Naglašava da su pitanju nečasne namjere Janše.

- Janša sasvim sigurno nije prijatelj Bosne i Hercegovine. Sreća u nesreći je da se on ni o čemu ne pita kada je u pitanju BiH. On je omražen lik unutar "normalnih" krugova EU-a i dio je radikalne ekstremne desnice koja je u pojedinim elementima profašistička, vjerovatno bi bilo blago reći samo da je ksenofobična - ističe Bećirović.

Da li je sastanak možda upriličen da Slovenija, a dan ranije i Mađarska posjetom premijera Viktora Orbana Banjoj Luci, pošalju poruku Sjedinjenim Američkim Država i njihovom specijalnom izaslaniku Gabrielu Escobaru koga podržavaju u BiH?

VEZANI TEKST - Bećirović: Vrijeme će pokazati da je Janša bio dio tima za podrivanje BiH

- Nemaju oni kome slati poruke jer njihove poruke nisu nikome važne osim tim radikalnim krugovima ekstremnim desničarskim. Lisabonskim ugovorom predsjedavanje EU-om nema više skoro nikakvog značaja nego predstavlja dekor.

Politika Janše nanosi konstantnu štetu interesima Slovenija ako imamo u vidu da je oko 80 posto slovenačke privrede izvozno orijentirano i značajan dio stanovništva je porijeklom iz regiona što može utjecati na stabilnost Slovenije kao i na dešavanja u regionu. Eventualni ratni sukob u regionu ne bi mogla izbjeći ni Slovenija. Gabriel Escobar ima jasan mandat i instrukcije od aktualne američke administracije - jasan je Bećirović. 

Prema njegovim riječima, u Sloveniji je taj sastanak prošao nezapaženo.

VEZANI TEKST - Janša nakon susreta s Dodikom: Budućnost u punom suverenitetu BiH i članstvu u Evropskoj uniji

- Poznate su slovenačkoj i evropskoj javnosti snažnije personalne veze između političko-kriminalnih struktura i to ne iznenađuje. Na kraju krajeva, Janša je i sudski procesuiran zbog kriminala, "izvukao" se jer je slučaj zbog njegovih opstrukcija sudski zastario, ali je nad njim ostala hipoteka kriminala - podsjeća on.

Očekuje da će uprkos svemu BiH iz ove krize izaći neokrznuta.

- BiH ima sreću u nesreći da su Rusija i Kina ušli u njeno dvorište, a to je hiljadugodišnje dvorište Zapada i oni zbog sebe neće dozvoliti te aktivnosti u BiH.

NATO je alergičan na ta dešavanja posebno kada je Dodik instalirao kompletnu rusku obavještajnu strukturu i kada je Ruski humanitarni centar iz Niša premjestio u RS na nekoliko lokacija. Sa jedne od tih lokacija intenzivno se djeluje i protiv Crne Gore. Takvo djelovanje NATO ne oprašta - poručuje Bećirović.