open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Bećirović u Kozarcu ponudio pomoć hafizu Mahiću
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović položio je cvijeće ispred Centralnog spomen-obilježja žrtvama regije Kozarca 1992.-1995. i posjetio Memorijalni kompleks Šehidsko mezarje Kamičani – Kozarac.
09.03.2023. u 15:08
get url
text

On je potom razgovarao sa glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice u Kozarcu hafizom Amirom ef. Mahićem i bihaćkim muftijom hafizom Mehmedom ef. Kudićem. Tokom razgovora, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović osudio je neopravdani progon ef. Mahića i poručio kako pritisci na vjerske službenike nanose štetu demokratskom razvoju Bosne i Hercegovine. On je naglasio da je zaštita prava imama ef. Mahića poruka solidarnosti sa cijelom povratničkom zajednicom u Kozarcu.

Bećirović je pozvao na stvaranje ambijenta međusobnog uvažavanja, tolerancije i dijaloga. On je ponudio pravnu i svaku drugu pomoć ef. Mahiću. U slučaju da vlasti u bh. entitetu RS ne zaustave krivični progon imama Mahića, Bećirović je poručio da nije isključeno da se pomoć zatraži i od relevantnih međunarodnih organizacija, s ciljem zaštite elementarnih vjerskih prava i sloboda, te da je kršenje ovih prava i sloboda u srcu Evrope neprihvatljivo.

Amir ef. Mahić informisao je Bećirovića o policijskom saslušanju koje je uslijedilo nakon što je održao hutbu u džamiji u Kozarcu 27. januara, te o tome kako je u narednoj hutbi iskazao izvinjenje onima koji se osjećaju uvrijeđenim. Mahić je naglasio kako njegova namjera nije bila povrijediti bilo čija vjerska osjećanja.

Bećirović apelovao je na predstavnike vlasti u bh. entitetu RS da se fokusiraju na izgradnju ambijenta mira i tolerancije, te da fokus stave na jačanje ekonomije, kako bi se spriječio dalji odlazak mladih iz ovog dijela Bosne i Hercegovine.

Na kraju, Bećirović je naglasio da svi u Bosni i Hercegovini moraju uživati jednaka ljudska prava koja im pripadaju po najvišim evropskim i svjetskim standardima. To znači poštovanje ljudskih prava i osnovnih sloboda, u skladu s Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima Ujedinjenih nacija i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, bez diskriminacije na osnovu etničke pripadnosti, jezika, vjere, spola, rase, političkog ili drugog mišljenja, saopćilo je Predsjedništvo BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.