open-navfaktor-logo
search
O obećanju premijera
Bekan: Raduje me Novalićeva poruka da će penzije rasti, očekujemo povećanje do oktobra
Penzioneri u Federaciji pozdravljaju poruku premijera Federacije BiH Fadila Novalića upućenu ovoj populaciji, da će penzije u FBiH rasti. Inače, Savez udruženja penzionera FBiH traži od Vlade FBiH vanredno povećanje penzija za 10 posto, i to onih koje su stečene do kraja 2017. godine.
28.08.2021. u 12:41
get url
text
get url
text

Suljo Bekan, član Upravnog odbora Saveza naglašava da povećanje penzija traže do oktobra, u suprotnom se mogu očekivati protesti.

"Sastat ćemo se još jednom"

- Tražimo povećanje penzija od deset posto, ni milimetra manje. Do oktobra se penzije moraju povećati.To što je Vlada FBiH dala sadake od 100 i 120 KM nedovoljno je. Tražimo povećanje od 10 posto na dostignuti nivo penzija, svih koji su penzionisani do kraja 2017. godine, osim najviših. Naime, onima koji su otišli po novom Zakonu o PIO-u, koji je stupio na snagu 2018. godine, penzije su usklađene. Mi u Savezu ćemo se do 22. septembra još jednom sastati, tražit će se odgovori iz Vlade FBiH. Ukoliko se ne ispoštuju naši zahtjevi, idu protesti - poručio je Bekan.

On se osvrnuo se na nedavno oglašavanje premijera Fadila Novalića kada je riječ o penzijama u FBiH, a koji je objavio "kako će penzije rasti" i da on svoja obećanja ispunjava.

VEZANI TEKST - Novalić: Penzije će rasti, ja svoja obećanja ispunjavam

- Drago mi je čuti da će premijer održati svoje obećanje. Ali, moram također reći i to da je nama milijardu obećanja do sada dato. Sadašnje minimalne penzije su sadaka, socijala, prosjačenje, one su mizernih 382 KM. Također, da li je pravedno i da čovjek koji je 40 godina radio i ugradio svoj život u firmu, ima penziju 480 KM! Penzije se moraju povećati - kategoričan je Bekan.

Premijer FBiH u svojoj nedavnoj objavi na Facebooku podsjetio je kakvu je situaciju zatekla sadašnja Vlada FBiH 2015. godine.

- Brojevi koje smo zatekli u penzijskom fondu bili su alarmantni. Akumulirani deficit fonda krajem 2016. godine iznosio je 227 miliona KM. Prepoznali smo problem i počeli raditi na rješenju. Usvajanjem novog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koji je stupio na snagu u martu 2018., uspjeli smo do kraja 2019. godine deficit od 227 miliona pretvoriti u suficit od 56.000.000KM. Rast suficita omogućio je porast penzija za čak 20 posto. Kada sam došao na čelo vlade prosječna penzija iznosila je 365KM, a najniža 326KM. Trenutno prosječna penzija iznosi 428KM, a najniža 382KM. Penzije će rasti. To je obećanje. Rezultati potvrđuju da ja svoja obećanja ispunjavam - napisao je, između ostalog, Novalić.

U 2018. godini penzije povećane tri puta 

VEZANI TEKST - Povećanje najnižih penzija u Federaciji ponovo u januaru

Nakon stupanja na snagu novog Zakona o PIO-u, u prvoj polovini 2018. godine penzije u Federaciji su po različitim osnovama povećane tri puta, što je bio svojevrstan rekord. 

Najprije su te 2018. godini za deset posto povećane penzije za 54.785 penzionera koji su se penzionisali do 31. jula 1998. godine i pet posto su povećane penzije za 53.454 korisnika koji su otišli u penziju od '98. godine do kraja 2007. godine. Zatim, aprilskim usklađivanjem, sve penzije osim najviših koje su 2.174 KM povećane su za 3,5 posto. Tada su najniže penzije koje su bile 326 KM povećane na 337 KM.

Nakon toga, Vlada Federacije BiH na čelu sa Fadilom Novalićem donijela je odluku o vanrednom usklađivanju najnižih penzija i njihovom povećanju od 3,1 posto, koliko iznosi stopa rasta realnog bruto domaćeg proizvoda (BDP-a), a na prijedlog Federalnog zavoda PIO, tako da sada najniže penzije iznose 348 KM.

Premijer Novalić je u svom obraćanju 22. februara 2019. godine poručio kako je cilj da penzije u FBiH pređu 400 KM. One su sada 382 KM.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.