open-navfaktor-logo
search
Sindikat
Bektić: Ne može nam se učešće na Skupštini uvjetovati članarinom; Šatorović: Trpe radnici, nemaju plaće
U oktobru bi trebalo da se održi Skupština Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) na kojoj će se birati novo rukovodstvo i tim povodom je sadašnji predsjednik Saveza pozvao granske sindikate da uplate dugovanja za članarinu koja premašuju milion KM i time steknu uvjete za učešće na Skupštini. 
05.07.2022. u 07:50
get url
text

Mevludin Bektić, oko kojeg su okupljeni granski sindikati koji ne plaćaju članarinu, za Faktor je kazao kako njima niko ne može postavljati uvjete.

- U ovom momentu Šatorović nema nikakvu legalnost da postavlja nekakve uvjete, pogotovo kada predstavlja manjinu, ni 15 posto od ukupnog članstva Saveza on ne okuplja. Evo o čemu se ovdje radi, Šatoroviću istječe mandat u oktobru, zato je planirana Skupština, a naše nesuglasice su nažalost već dobile sudski epilog.

Nema govora da može postaviti bilo kakav uvjet jer ne postoji ni statut koji je ovjerilo Ministarstvo pravde FBiH da bi se mogao pozvati na njega, bilo koji mehanizam da nas može uvjetovati. Jedini razlog što smo mi prestali plaćati članarinu je da nema ovlaštene osobe u SSSBiH koja može raspolagati sa finansijama - govori nam Mevludin Bektić. 

VEZANI TEKST - Sindikat BiH bira novo rukovodstvo u oktobru, ko nije izmirio dugovanja za članarine

Dodaje da su na 14. Kongresu SSSBiH iz 2018. godine, a koji je prekinut, saznali da četiri godine nije usvojen finansijski izvještaj.

- To znači da nema legalnosti ni legitimnosti u okviru onoga što se radilo. Mi želimo transparentnost i da svi sindikati učestvuju na Skupštini bez ultimatuma. Da napravimo kongres, ako je potrebno i vanredni, ali da svi učestvujemo. Možemo i sjesti, porazgovarati, a sve u interesu radnika - govori Bektić. 

Razgovarali smo i sa Selvedinom Šatorovićem, predsjednikom SSSBiH.

- Kada je riječ o neuplati članarine od Mevludina Bektića i njegovih kolega, važno je istaći da posljedice takvog ponašanja trpe isključivo zaposlenici u Savezu samostalnih sindikata BiH. Naime, takav stav Bektića je uzrok što radnici nisu primili 20 plaća i što im je već odavno u pitanje dovedena egzistencija.

Neko ko se predstavlja kao sindikalac i zaštitnik prava radnika ne bi smio dozvoliti sebi da zbog njega ijedan radnik, u konkretnom slučaju 15 radnika i radnica, gladuje i nema sredstava ni za najosnovnije životne potrebe. Postavljanje pitanja legaliteta je danas moderno pa su pored Šatorovića za određene grupe pojedinaca nelegalni i član Predsjedništva Željko Komšić, visoki predstavnik u BiH... - kazao nam je Šatorović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.