open-navfaktor-logo
search
OSCE
Berton: Izjave lidera, uključujući Dodika, ne pomažu povjerenju
Sporazum između SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH je osnov za formiranje Vijeća ministara i pokazuje da lideri mogu postići saglasnost, ocijenio je Berton
30.08.2019. u 20:00
get url
text

Ambasador Bruce G. Berton, šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini oglasio se povodom usvojene Izjave Upravnog odbora PIC-a, a u vezi sa trenutnom političkom situacijom u našoj zemlji.

-Svi politički lideri bi trebali djelovati odgovorno, pokazati hrabrost svom izbornom tijelu pri donošenju teških odluka i izbjegavati davanje javnih izjava koje otežavaju postizanje kompromisa. Ono što je najvažnije, oni trebaju raditi na ponovnom uspostavljanju međusobnog povjerenja i povjerenja među građanima BiH - istakao je Berton.

Dodao je da su član Predsjedništva BiH Dodik i SNSD su bili pobjednici na izborima 2018. godine i SNSD ima značajanu političku ulogu u Parlamentarnoj skupštini BiH.

-Sporazum između SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH je osnov za formiranje Vijeća ministara i pokazuje da lideri mogu postići saglasnost. Ne postoji razlog da se smatra da su se namjere HDZ BiH, SDA i drugih partnera za formiranje vlasti na državnom nivou promijenile - naveo je.

Pažnju sada, nastavio je, treba usmjeriti na prevazilaženje trenutne blokade, jer se čini da je matematički nemoguće postići održivu koaliciju bez iznalaženja kompromisa.

-Da li će to biti postignuto u najvećoj mjeri zavisi od povjerenja. Nažalost, nedavne izjave lidera na svim stranama, uključujući člana Predsjedništva BiH Dodika, ne pomažu izgradnju tog povjerenja. Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini podržava današnju izjavu Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira - zaključio je Berton.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.