Sindikati osnovnog i srednjeg obrazovanja Kantona Sarajevo i predstavnici Vlade KS još nisu postigli dogovor o povećanju osnovica za obračun plaće.

Predstavnici Sindikata tvrde da su spremni za dogovor, pa i prihvatanje niže osnovice od tražene, međutim, u tome ih koče "potezi predstavnika Vlade KS".

- Mi smo odmah reagovali na prijedlog Vlade i tražili hitan sastanak sa Vladom, ali njima se očito ne žuri. Stalno pomjeraju sastanke – ističe za Faktor predsjednik sindikata srednjeg i visokog obrazovanja KS Faruk Bešlić.

Pojašnjava da su predstavnici ovog sindikata bili na korak da prihvate ponuđene osnovice od 310 KM, iako su prvobitno tražili 330 KM.

- Nama je mogao biti prihvatljiv prijedlog da osnovica bude 310 KM od septembra do decembra 2018. godine. I Sindikat koga ja predstavljam bi ovo prihvatio i sindikati policije i državne uprave su rekli da bi prihvatili, jedino Sinikat osnovnog obrazovanja ima posebne zahtjeve. Međutim, Vlada KS je dalje tražila da se izmijeni Zakon o izvršenju budžeta gdje stoji osnovica 290 KM. To znači da su donijeli zaključak da se to nikada ne realizuje. Nek nam kažu kada će održati Skupštinu KS kada nije ni prošla sjednica završena. Njihov stav je: "Mi možemo razgovarati, ali to će neko drugi riješiti". Moj poslodavac nije Skupština već Vlada KS – smatra Bešlić.

Dodaje da je zaključak Vlade KS u 90 posto njegovog sadržaja neprihvatljiv.

- Oni su nama poslali zaključak, a u pregovore se ne ide sa zaključkom, jer onda tu nema nikakvih izmjena ni pregovora. Mi smo to shvatili kao ultimatum – ističe Bešlić dodajući da će predstavnici ovog Sindikata sljedeće sedmice poduzeti posebne mjere ukoliko ne bude dogovora.

- Mi u ponedjeljak bez rješenja ne idemo bez sindikalnih akcija. Prvi naš zahtjev na sastanku sa Vladom KS će biti potpisivanje sporazuma. Ne budemo li to riješili ove sedmice, iduće sedmice idu sindikalne mjere - štrajk upozorenja, pa onda generalni – izjavio je Bešlić.

I predstavnik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS Saudin Sivro smatra da Vlada KS nije spremna za dogovor.

- Sastanak sa predstavnicima Vlade KS je zakazan za danas, međutim ponovo su ga pomjerili za četvrtak, dok Sindikat danima poziva na intenzivne pregovore kako bi se oni uspješno okončali – ističe Sivro.

Prema njegovim riječima, članovi Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS su spremni da prihvate prijedlog Vlade KS za osnovicu u iznosu od 310 KM u periodu od septembra do decembra 2018. godine, ali pod udređenim uvjetima.

- Mi želimo da se sporazumno obavežemo da će se to i realizirati. Ja sam jutros poslao Vladi KS prijedlog za rješenje spora, u kojem sam naveo da treba potpisati sporazum o dodatnim zahtjevima sindikata, a u vezi sa sporazumom o osnovici za plaću. Mi bismo dakle prihvatili osnovicu od 310 KM do kraja ove godine, a da u 2019. godini ona bude od 315 do 330 KM u zavisnosti od raspoloživih sredstava, ali ako se udovolji našim ostalim zahtjevima – naveo je Sivro.

Među zahtjevima ovog sinidikata je "da će se Vlada KS obavezati da zaposli 50 odgajatelja u JU Djeca Sarajeva, a s ciljem smanjenja i potpunog ukidanja liste čekanja za upis djece. Da će Vlada KS u budžetu za 2019. godinu planirati dodatnih 40.000 KM namjenskih sredstava za higijenski i didaktički materijal za ovu ustanovu. Da će u 2019. godini povećati investicije za osnovne škole u osnovu na 2018. godinu". Zahtjev Sindikata je  i da "Vlada KS do 5.10.2018. godine donese zaključak kojim se odobrava zaposlenje 50 stručnih saradnika i asistenata u nastavi, te da do 5.10. ove godine sa Sindikatom osnovnog obrazovanja potpiše Sporazum o platnim razredima i koeficijentima složenosti poslova u kojem će ugovorne strane utvrditi po principu isti posao-ista plaća, a koji će biti razvrstani u 25 platnih razreda vrijednosti od 1,85 do 5,00".

- Mi možemo komotno da riješimo probleme osnovice za 2018. godinu pod uvjetom da potpišemo ove sporazume i izmirimo kolektivni odgovor. Vidjet ćemo šta će biti na sutrašnjem sastanku. Ako Vlada KS i dalje bude odugovlačili, sutra ću predložiti Skupštini Sinidkata da  napravimo proteste 5. oktobra, na Dan nastavnika – zaključio je Sivro.