open-navfaktor-logo
search
Kvalifikacije za EP
Bez respekta na Latviju: Ne pripremamo se da igramo, već da pobijedimo
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine okupila se nedjelju na Ilidži, a izabranike selektora Vedrana Bosnića ubrzo očekuju prvi kvalifikacioni mečevi za Eurobasket 2021. godine.
17.02.2020. u 12:59
get url
text

Prvi protivnik naše selekcije bit će Latvija, a ovaj susret na programu je u petak od 18.30 sati.

- Posebno mi je drago kad se okupi reprezentacija jer nam u posljednje vrijeme dobro ide. Stvorili smo dobre uvjete, a momci su motivisani i sve dočekuju u odličnoj atmosferi - rekao je predsjednik KSBiH Mirza Teletović, posebno pohvalivši rad generalnog sekretara Amera Čolana, ali i novog sportskog direktora reprezentacije Samira Avdića.

- Prezadovoljan sam činjenicom da je Miralem Halilović uprkos svim obavezama našao vremena da igra u ovim kvalifikacijama - dodao je Teletović naglasivši da će KSBiH sutra otvoriti nove prostorije.

Samir Avdić, bivši kapiten naše selekcije, povratnik je u KSBiH.

- Smatram da ima još puno prostora da zajedno radimo na promociji košarke, ne samo reprezentativne, nego i klupske. Svi mi koji smo igrali za reprezentaciju uvijek smo svoji na svom. Ja trebam biti servis svim reprezentativcima jer je u prošlosti to isto radio neko za moju generaciju - kazao je Avdić, te se medijima zahvalio za podršku košarci.

Samir Avdić imat će pomoć i Vedrana Princa, bivšeg reprezentativca BiH, koji je imenovan za direktora svih omladinskih reprezentacija naše zemlje.

{$galerijaFotografija}

- Vi znate da su igrači sa naših prostora talentovani, ali su oni uvijek na meti i nekih drugih zemalja - konstatovao je Avdić, te naglasio kako naši sportisti često postižu vrhunske reprezentacije u drugim selekcijama.

- Moramo učiniti sve i boriti se za svakog igrača, i kada svi to vide, kako u okruženju, tako i u FIBA-i, svi će ozbiljnije shvatiti naš rad - dodao je bivši reprezentativac BiH.

Najbolji košarkaši naše zemlje nakon premijernog meča u Latviji će u Tuzli ugostiti Grčku.

- Reprezentacija bi danas trebala biti kompletna, a već 19. februara odlazimo u Latviju, gdje ćemo imati do 21. dva treninga, a nadam se iskreno da se nakon pobjede 22. vraćamo u Tuzlu, gdje 24. igramo protiv Grčke – rekao je Čolan te sve pozvao na otvaranje novih prostorija KSBiH, sutra od 20 sati na adresi Asima Ferhatovića 2A.

Selektor Bosnić ima velika očekivanja.

- Podrška je mnogo bitna za moje momke. Imamo 12 igrača, još četiri će doći danas popodne. Atmosfera je dobra, nema nekih povreda. Pribojavao sam se kup utakmica u raznim ligama – rekao je Bosnić, te dodao:

- Oni možda jesu favoriti prema rosteru. Mi se ne spremamo da igramo utakmicu, već u Latviju idemo da pobijedimo. Važno je da budemo na visokom nivou. Raduje me dobar ritam treninga za taj kratki period. Mi smo ograničeni tim kratkim periodom, ali i oni  su.

Selektor Vedran Bosnić s prvobitnog spiska mora se odreći usluga povrijeđenog Nemanje Gordića, dok Ajdinu Penavi klub nije dozvolio dolazak na pripreme našeg nacionalnog tima.

- Obojica su imala veliku želju da igraju. Gordić bi nam puno značio, ali raduje nas to što će doći najvjerovatnije da nas gleda u Tuzli. Latvija igra brzu košarku i imaju jako dobre šutere, a sve selekcije gaje isti stil košarke i to je njihova prednost koja im daje kvalitet u posljednjih desetak godina. Moramo biti spremni na sve, oni su jako izjednačen roster - kazao je bh. strateg, te naglasio kako moramo smanjiti broj poena protivnika iz tranzicije.

Da je atmosfera u ekipi odlična potvrđuju i riječi Miralema Halilovića.

- Odlična je stvar što svi koji su zdravi i koji su mogli su tu. Većina igrača zna sistem selektora Bosnića, i sada sve ide puno brže. Moram pohvaliti kompletnu organizaciju. Vjerujem da uz pozitivan stav možemo do pobjede u oba susreta - rekao je kapiten Miralem Halilović.

Večerašnji trening počinje u 19 sati, a za medije će biti otvoren prvih 15 minuta.

20200217123115_0J4A9104.JPG
1 od 14
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.