open-navfaktor-logo
search
Zalog za budućnost
Bh. dragulj debitovao za Salzburg: Porede ga s legendarnim Brazilcem, hvali ga i Miske
Amar Dedić, fudbaler koji je krajem augusta proslavio 18. rođendan, upisao je prvi zvanični nastup za Red Bull Salzburg.
10.09.2020. u 11:40
get url
text

Dedić je odigrao 26 minuta u pobjedi austrijskog prvaka protiv Bregenza rezultatom 10:0.

Golobradi mladić rođen je u Austriji, a nastupi za državu njegovog rođena nikada nisu bila opcija. Dokazuje to i redovan dolazak na okupljanja U-16, U-17 i U-19 reprezentacije Bosne i Hercegovine. Dobio je poziv i selektora U-21 selekcije BiH Slobodana Starčevića, ali Salzburg je iskoristio nova pravila FIFA-e i zbog pandemije COVID-19 nije dozvolio Dediću da dođe na okupljanje.

Porodica Dedić je iz Gračanice, s prebivalištem u Grazu. Upravo je u gradu s najviše bh. stanovništva van Bosne i Hercegovine Amar napravio prve fudbalske korake. Njegov prvi klub bio je LUV.

- Osvoji loptu i dodaj je Amaru - govorili su na treninzima, jer su ga njegov talenat, snaga i vještine učinili mini Messijem. Kada je postalo jasno da je prevazišao svoje vršnjake, Dedić je igrao sa starijim dječacima, a sa deset godina je prešao u Sturm.

- Tri godine kasnije skrasio se u akademiji Salzburga. U klub je stigao kao krilni napadač, a ubrzo se usavršio za poziciju desnog beka. Doduše više kao Cafu, nego tipa Garryja Nevillea - predstavili su Amara na stranici Red Bull Salzburga.

To znači da mladog fudbalera karakteriše ofanzivna igra, driblinzi, ali to nikako ne isključuje ulaske u duele, klizeće startove...

Dedić je prošle sezone igrao u drugoj ligi Austrije za FC Liefering, partnerski klub Salzburga. Upisao je čak 24 nastupa, a u Omladinskoj Ligi prvaka odigrao je sedam utakmica. Pozicija desnog beka njegova je prirodna pozicija, ali u međuvremenu se okušao i na lijevoj strani.

Da u Salzburug itekako računaju na ovog mladića, pokazuje i to da je Dedić nedavno stavio paraf na ugovor do 2024. godine. Jasno je da bi Dedić u budućnosti mogao predstavljati okosnicu A reprezentacije.

Toga je svjestan i Zvjezdan Misimović, koji je nedavno Dedića uvrstio među tri najveća bh. talenta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.