Četvrtak, 28.09.2023.
FOTO: Ines Lučić

Bh. državljani sa ratišta u Siriji doputovali u Sarajevo i odmah uhapšeni

Istim letom, prema nezvaničnim informacijama, stigla je i grupa žena i djece koji su u srodstvu sa borcima tzv. Islamske države

Grupa bosanskohercegovačkih državljana, koji su ratovali u Siriji na strani takozvane Islamske sržave (ISIL), deportovani su večeras u Sarajevo. 

Avion, kojim su doputovali na Međunarodni aerodrom Sarajevo, sletio je oko 18 sati. 

Osim, kako nezvanično saznajemo, sedam muškaraca stigla je i grupa žena i djece koji su u srodstvu sa borcima tzv. Islamske države. 

Muškarci koji su učestvovali u borbama u okviru ove terorističke organizacije bit će, prema ranije utvrđenim procedurama i u skladu sa zakonima BiH, predati istražnim organima naše zemlje.

Muškarci koji su deportovani u BiH su osumnjičeni za krivična djela organizovanja terorističke grupe u vezi sa krivičnim djelima protuzakonito formiranje i pridruživanje paravojnim ili parapolicijskim formacijama i terorizam.

Podsjetimo, BiH ima zakon prema kojem sankcioniše učešće svojih državljana na stranim ratištima.

Žena i djeca koji se vraćaju u BiH bit će medicinski zbrinuti, ukoliko je potrebno. Oni prolaze sigurnosne provjere, a zatim nakon kraćeg boravka u prihvatnim centrima trebali bi biti pušteni kućama.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvojilo je zaključak na sjednici 29. novembra o povratku bh. državljana iz kampova u Siriji i Iraku, a u kojem se navodi da se radi o 24 državljana BiH.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh