open-navfaktor-logo
search
Prerana smrt
Bh. umjetnička scena oprašta se od Bekima Sejranovića: Sjećat ćemo te se, budi siguran
Prerana smrt nagrađivanog pisca Bekima Sejranovića pogodila je bh. umjetničku scenu.
21.05.2020. u 20:59
get url
text
Bekim Sejranović
Bekim Sejranović

Posljednji pozdrav uz poruku da ga nikada neće zaboraviti putem društvenih mreža uputili su mu kolege pisci, glumci, slikari...

- Dragi Bekime neka te ovaj osmijeh krasi na nekom drugom boljem mjestu. I sam znaš da si nomad u krvi. Neka tvoja nova staništa budu bolja od svih kojima si hodio. Sjećat ćemo te se, budi siguran- uz Bekimovu fotografiju na kojoj je nasmijan, napisao je glumac Alen Muratović.

Predsjednik Fondacije "Mak Dizdar", Gorčin Didar, od Sejranovića se oprostio simbolično, citirajući odlomak iz njegovog djela koji govori o odlasku.

"Ali osjećaj konačnog odlaska je sličan, iako ovaj put svjesniji: opraštanje od ulica ovog grada, otkidanje od nečega za što sam mislio da ima veze sa mnom, očekivanje nečeg novog, neizjvesnost, želja da sve ovo svrši, da se riješiš kostiju, kože, dlaka na prsima, da te prevelike oči ispadnu iz duplji, želja da zaboraviš očajničku potrebu za ljubavlju, tu prokletu glad za ljubavlju što uništava, ljubavlju koja košta i zahtijeva više nego što tvoja misao može i naslutiti i koja ti na kraju skrši kralježnicu i pretvori te u crva. A opet, ako nisi spreman za tu i takvu ljubav, ne vrijedi ti ni živjeti. Bekim Sejranović, (Nigdje, niotkuda)".

Facebook profil ovog bh. pisca, koji je nakon kratke bolesti umro u 48. godini, preplavile su brojne oproštajne poruke prijatelja i poštovaoca njegovog lika i djela. Bio je omiljen, i njegov odlazak je veliki gubitak za bh. književnu scenu.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.