open-navfaktor-logo
search
Izvještaj
BHMAC začudio revizore: Dali 9.500 KM za popravku auta jer im je serviser rekao da je isplativo
Centar za uklanjanje mina (BHMAC) platio je nešto više od 9.500 KM za jednu popravku službenog vozila "nissan navara" jer im je iz servisa izabranog za održavanje vozila BHMAC-a rečeno da je popravka isplativa.
02.08.2021. u 08:15
get url
text
BHMAC

Na ovaj, kako su ga nazvali, neubičajen postupak su ukazali iz Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine, nakon kontrole rada BHMAC-a u 2020. godini.

- Za popravku vozila "nissan navara" proizvedenog 2010. godine i pređene kilometraže 268.755 kilometara po jednoj fakturi izdvojeno 9.511 KM. Prije nego se BHMAC odlučio za popravku, zatražio je mišljenje o isplativosti popravke od izabranog dobavljača za usluge održavanja vozila BHMAC-a. Servisni savjetnik izabranog dobavljača smatrao je da je popravka isplativa jer procentualno učešće popravke iznosi 53 posto u odnosu na procijenjenu tržišnu vrijednost vozila.

Smatramo da je prije donošenja odluke o isplativosti popravke službenog vozila u situacijama značajne vrijednosti popravke neophodno osigurati stručno nezavisno mišljenje umjesto mišljenja izabranog dobavljača pružanja usluga održavanja službenih vozila u BHMAC-u što predstavlja neuobičajen postupak – piše u revizorskom izvještaju objavljenom prije nekoliko dana.

VEZANI TEKST - Mogućnost zloupotreba: Ko u Parlamentu i drugim bh. institucijama vodi šiht-liste

Uočen je još jedan nedostatak u upotrebi službenih vozila. BHMAC je prošle godine jedno od svoja tri službena vozila dao na korištenje Kabinetu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Za to vozilo su plaćali registraciju, servisiranje i sve drugo osim goriva, koje je sipao Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH.

Revizori su ukazali da ovakva praksa pozajmljivanja vozila nije uobičajena niti propisana.

BHMAC je u prošloj godini ukupno za službena vozila, odnosno gorivo, održavanje, regsitraciju, osiguranje i gume, potrošio skoro 250.000 KM.

Osim na korištenje službenih vozila, revizori su skrenuli pažnju i na isplatu stimulacija, na koje je potrošeno ukupno oko 16.300 KM.

Tako je šefu Regionalnog ureda Tuzla za sedam mjeseci isplaćena stimulacija od 3.246 KM zbog toga što je obavljao i poslove drugog radnog mjesta koje je upražnjeno od augusta 2016. godine.

Problem je u tome što je zakon jasno regulisao da se ova naknada može isplatiti samo ako je raspisan konkurs i može se plaćati najduže tri mjeseca. Također je rečeno da se može isplaćivati i duže od tri mjeseca ako je taj službenik, čiji se poslovi obavljaju, na bolovanju ili porodiljskom odsustvu.

Revizori su ukazali i da Ministarstvo civilnih poslova BiH nije obavljalo internu reviziju u BHMAC-u ni prošle ni 2019. godine. Centar za uklanjanje mina je u 2020. godini ukupno potrošio oko 5,5 miliona KM, od čega oko 3,8 miliona KM na bruto plaće.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.