open-navfaktor-logo
search
U tri grada
BiH: Do kraja mjeseca prijave za učenje turskog jezika koje organizira Institut "Yunus Emre"
U toku su prijave na kurseve turskog jezika u centrima Yunus Emre u Bosni i Hercegovini. Prijave traju do 30. septembra, a nastava počinje 3. oktobra 2022. godine.
17.09.2022. u 16:06
get url
text

Zainteresirani imaju mogućnost pohađanja nastave online i u učionicama u centrima u Sarajevu, Mostaru i Fojnici.

Direktor Instituta Yunus Emre Sarajevo Mehmet Akif Yaman u izjavi za Anadolu kazao je da nastavljaju s realizacijom certificiranih kurseva turskog jezika. Yaman je podsjetio kako se kursevi organiziraju po stepenima A1, A2, B1, B2, C1 i C2.

Kursevi su u vrijeme pandemije koronavirusa realizirani online, a ta mogućnost, pored učenja u učionici, u ponudi je i danas. Na taj način zainteresirani, ne samo iz tri pomenuta grada, nego i u ostalim područjima u Bosni i Hercegovini, ali i šire imaju mogućnost učenja turskog jezika. Obavijest o otvorenim prijavama objavljena je na društvenim mrežama centara.

Zainteresirani se mogu prijaviti popunjavanjem dokumenta. Oni koji nemaju predznanje iz turskog jezika mogu se vrlo jednostavno prijaviti. Oni koji imaju prethodno predznanje i žele ga unaprijediti, a ranije nisu pohađali kurs u centru, mogu se prijaviti za orijentacijski test kako bi se odredio nivo znanja. Nakon toga, polaznici će biti raspoređeni u odgovarajuću grupu.

Osvrnuvši se na sve veće interesovanje za turski jezik u posljednjih nekoliko godina, Yaman je rekao kako mnogi polaznici kurseva, pogotovo naprednog stepena kasnije imaju mogućnost zaposlenja u turskim kompanijama.

- Mi smo u kontaktu s kompanijama koje dolaze ovamo i obavještavaju nas kada su u potrazi za kadrom, a mi imamo mogućnost preporučiti im naše polaznike kurseva - pojasnio je Yaman.

Prema njegovim riječima, svakodnevno raste interesovanje za učenje turskog jezika. Naime, polaznici pored namjere za pronalazak posla, interesovanje pokazuju i zbog turističkih posjeta Turskoj te drugih razloga.

Yaman je podsjetio kako Institut Yunus Emre svoje centre ima u mnogim dijelovima svijeta. U centru u Sarajevu, koji je otvoren 2010. godine, certifikat je dobilo više od 6.000 polaznika kursa turskog jezika. Centar u Mostaru otvoren je 2014. godine, a časove je pohađalo više od 2.000 ljudi, a slična je situacija i sa centrom u Fojnici.

Podsjetio je i na posebnu saradnju s fakultetima u Bosni i Hercegovini na kojima se studira turski jezik, a studentima se nudi pregršt mogućnosti koje se tiču profesionalnog usavršavanja i razmjene iskustava. Yaman je govorio i o činjenici da u mnogim školama u Bosni i Hercegovini u okviru projekta Moj izbor je turski u proteklih nekoliko godina djeca uče turski jezik kao izborni predmet. Projektom je obuhvaćeno više od 25.000 djece.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.