Analiza daje preglede ocjena trenutnog stanja javne zaduženosti BiH i osnovnih rizika koji mogu utjecati na održivost javnog duga u srednjoročnom periodu. Trenutno se može ocijeniti da je BiH zemlja sa održivim javnim dugom. Vanjski dug se redovno otplaćuje i njegova otplata ne može doći u pitanje, zahvaljujući dobrom zakonskom okviru u ovoj oblasti.  

Indikator javni dug/BDP u 2019. godini je 31,4 posto i prema međunarodnim standardima nije visok. Globalna zdravstvena kriza prouzrokovana pandemijom bolesti COVID-19 utječe na cijeli svijet, pa i na Bosnu i Hercegovinu. Prema osnovnom scenariju procjene, ovaj indikator ima tendenciju povećanja u 2021. godini, a postepeni oporavak očekuje se u 2022. i 2023. godini.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Direkcije za ekonomsko planiranje, usvojio je dokument Bosna i Hercegovina – izvještaj o razvoju – godišnji izvještaj 2019, u kojem se navodi da u prošloj godini makrostabilnost u BiH nije bila ugrožena.

U 2019. godini ostvaren je stabilan ekonomski rast od 2,7 posto, uz smanjenje nezaposlenosti i deficita na tekućem računu, kao i zadržavanje javnog duga države u umjerenim okvirima. Nije zabilježen značajniji rast cijena, navodi se u saopćenju Vijeća ministara BiH.