open-navfaktor-logo
search
Međusobne prepirke
BiH kasni zbog HDZ-ovih ministara: Rok za uplatu novca za vakcine produžen do 23. decembra
Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, na čijem je čelu HDZ-ova Ankica Gudeljević, oglasilo se u vezi s nabavkom vakcina protiv koronavirusa.  
18.12.2020. u 12:03
get url
text

Podsjećaju da je Ministarstvo, slijedeći iskazane potrebe nadležnih zdravstvenih institucija BiH, potpisalo Ugovor o preuzimanju obaveza (aranžman o obaveznoj kupnji) sa Globalnim savezom za vakcine (GAVI).

- Slijedeći potpisani Ugovor između Ministarstva civilnih poslova BiH i GAVI-a, potpisan je "Sporazum o međusobnim pravima i obavezama u vezi s nabavkom vakcina putem mehanizma za globalni pristup vakcini za sprečavanje COVID-19" sa nadležnim zdravstvenim institucijama u BiH, kojim su nadležne zdravstvene institucije preuzele obaveze definirane Ugovorom sa GAVI-jem - naveli su.

U zadanom roku, dodaju, uplaćen je avans u iznosu od 20 procenata ukupnog iznosa čime je zadovoljen prvi uvjet GAVI-ja prema zemljama potpisnicama Ugovora.

- Na sastanku koji je održan 27.11.2020. godine u Doboju na kojem su prisustvovali premijeri i ministri zdravstva entiteta, predstavnici Brčko distrikta i Ministarstva civilnih poslova predstavljena je Informacija o neprihvaćanju niti jedne od četiri predložene opcije finansijske garancije od GAVI-ja. Na tom sastanku su oba premijera izjavila da će osigurati novac za naručene vakcine - ističu iz Ministarstva.

Ubrzo zatim, 10.12.2020. godine Ministarstvu civilnih poslova BiH kao potpisniku Ugovora uslijedio je zahtjev COVAX mehanizma za uplatu preostalog dijela novca prema GAVI-ju sa rokom ne kasnijim od 15.12.2020.godine.

- Slijedeći pristigli zahtjev, Ministarstvo civilnih poslova BiH je promptno uputilo poziv nadležnim zdravstvenim institucijama, a na temelju člana 4. Sporazuma o međusobnim pravima i obavezama u vezi s nabavkom vakcina putem mehanizma za globalni pristup vakcini za sprečavanje COVID-19 (COVAX), sa ciljem uplate preostalog dijela novca - dodaju u saopćenju.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS-a i Odjel za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta BiH su, kako navode, u traženom vremenskom okviru izvršili uplatu preostalog dijela novca prema Ministarstvu civilnih poslova BiH dok je Federalno ministarstvo zdravstva, na čijem je čelu HDZ-ov Vjekoslav Mandić, dostavilo odgovor da je novac za ove namjene planiran u budžetu Federacije BiH za 2021. godinu.

- Svjesni veoma kratkog roka danog za uplatu preostalog dijela novca, Ministarstvo civilnih poslova BiH je na dan dobijanja zahtjeva od COVAX-a odmah uzvratilo odgovor zatraživši ekstenziju predstavljenog roka za uplatu preostalog novca u ime BiH. Svakodnevnom komunikacijom sa predstavnicima GAVI-ja o produženju roka za uplatu preostalog dijela novca u Ministarstvo civilnih poslova je 17.12.2020.godine u večernjim satima stigao odgovor u kojem su nas informirali da je produžen rok do 23.12.2020. godine - navode iz Ministarstva.

Ministarstvo civilnih poslova BiH obavještava sve žitelje Bosne i Hercegovine da se broj naručenih doza u iznosu od 1.232.000, dovoljan za vakcinalnu pokrivenost 20 posto stanovništva BiH, odnosi samo na prve narudžbine koje su nadležne zdravstvene institucije zatražile u skladu sa jasnim instrukcijama COVAX-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.