Preuzimanjem kontrole zračnog prometa u cjelokupnom zračnom prostoru Bosne i Hercegovine koje će se dogoditi večeras iza ponoći Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) će otvoriti novo poglavlje u historiji civilnog zrakoplovstva BiH.

Tim događajem u potpunosti će biti realizirana Faza II Strategije razvoja Sistema za upravljanje zračnim prometom u BiH (ATM Strategija BiH), što u prijevodu znači da se nadzor cjelokupnog bosanskohercegovačkog neba više neće obavljati iz susjednih država, već iz BiH.

- Ovo je veliki dan za Bosnu i Hercegovinu kao državu jer smo u relativno kratkom vremenskom periodu, kao najmlađa evropska agencija za pružanja usluga u zračnoj plovidbi, stvorili tehničke, kadrovske i sve druge preduvjete da sami, u cijelosti, nadziremo zračni promet iznad teritorije BiH – izjavio je ovim povodom direktor BHANSA-e Davorin Primorac.

Primorac je naveo da BHANSA trenutno pruža usluge do nivoa leta 325, odnosno do 10.000 metara.

- U tom dijelu zračnog prostora odvija se 20 posto od ukupnog zračnog prometa, odnosno riječ je o kretanju svega 200 aviona - rekao je Primorac, dodajući da će od sutra BiH kontrolirati i do 1.600 preleta aviona nebom BiH.