open-navfaktor-logo
search
Bura u TK
Bijedić: Kada je SDP uzimao kadrove, to je bilo moralno, kada odlaze, onda su nemoralni
Bijedić dodaje da je Vujadinović ranije nudio da napusti poziciju i čak da vrati mandat, ali da je sada sve moguće
04.11.2019. u 17:27
get url
text

Prava bura nastala je u tuzlanskom SDP-u nakon što je Aleksandar Vujadinović saopćio da napušta partiju. Ovaj potez znači da SDP prvi put nema predsjedavajućeg općinskog, odnosno gradskog vijeća u Tuzli, ali i da ostaje bez nosioca liste s prethodnih lokalnih izbora i čovjeka koji je dobio najmanje trostruko više glasova od bilo kojeg kolege SDP-ovca s liste. Dakle, panika u tuzlanskom SDP-u koji predvodi Jasmin Imamović, preko de jure predsjednika Slađana Ilića, sasvim je opravdana.

Socijaldemokrate (SD) BiH, novoformirana stranka koju predvodi Enver Bijedić i koja je dio vlasti u TK, u petak je saopćila da Vujadinović postaje njihov član. Već tada pojavila se nezvanična informacija da će Vujadinović dati ostavku na funkciju predsjedavajućeg Vijeća te da će vratiti osvojeni mandat, međutim, to se do sada nije desilo, a jedan od razloga je i reakcija tuzlanskog SDP-a.

- Vujadinović je iznevjerio povjerenje SDP-a i građana koji su za njega glasali. Pozivamo Vujadinovića da podnese ostavku i vrati mandat ili će na narednoj sjednici Vijeća biti smijenjen. Do sada smo mu vjerovali i mi i oni, a od sada mu niko neće vjerovati. Vujadinović se, prema našem mišljenju, gazeći sve moralne principe, opredijelio za lični interes i podlegao ponudama kojima nije mogao odoljeti - kaže se, između ostalog, u saopćenju tuzlanskog SDP-a.

Da udarac nije mali ilustrira i činjenica da je Vujadinović na lokalnim izborima, dakle samo u Tuzli u kojoj je 113 hiljada birača, dobio 5.377 glasova. Za usporedbu, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, na Općim izborima 2018. godine, kao kandidat za Parlamentarnu skupštinu BiH, u izboronoj jedinci sa 268 hiljada birača dobio je 5.922 glasa. Srećom po Nikšića postoje kompenzacijski mandati.

- Kada je SDP uzimao zastupnike, delegate i vijećnike iz drugih stranaka, konkretno DF-a, to je bilo moralno. Sada kada čovjek razmišlja svojom glavom, to je nemoralno. Samo u prošlom mandatu imali smo tri zastupnika DF-a u Skupštini TK koji su prešli u SDP, dva zastupnika iz Zastupničkog doma FBiH te jednog delegata iz federalnog Doma naroda - kaže predsjednik SD BiH Enver Bijedić.

Podsjećamo, iz DF-a u SDP u prošlom mandatu prešli su kantonalni zastupnici Nedžada Avdić i Sabid Zekan, kao i Lejla Didik-Sarajlić, koja je istovremeno bila i delegat u Domu naroda FBiH. DF su zamijenili SDP-om federalni zastupnici Jasmin Kadić i Amra Haračić.

Bijedić dodaje da je Vujadinović ranije nudio da napusti poziciju i čak da vrati mandat, ali da je sada sve moguće.

- Nakon saopćenja SDP-a, njihovog načina ophođenja i iznesenih kvalifikacija, Vujadinović još razmišlja šta da poduzme i to je po meni sasvim razumljivo - kaže Bijedić.

O svemu smo tražili komentar Aleksandra Vujadinovića, ali on nije odgovorio na pozive i poruku.

U samo jednom mandatu mnogo toga se promijenilo pa SDP-u sada mnogo bolje idu odlasci nego dolasci članova. Potpredsjednik SDP-a prije mjesec u intervjuu za N1 pompezno je najavio da se "strpimo malo, slijede atraktivna imena u SDP-u", međutim od toga nije bilo ništa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.