open-navfaktor-logo
search
Općinski sud Tuzla
Bijediću i ostalima zabranjeno sastajanje, posjećivanje Rudnika soli Tuzla, moraju se javljati policiji
Općinski sud u Tuzli danas je izrekao mjere zabrane osumnjičenim Enveru Bijediću, Amiru Sušiću, Atifu Mujkiću, Dženanu Mujkiću, Amiru Tursunoviću i Azizu Čačkoviću, saopćeno je iz tog suda.
22.02.2021. u 16:09
get url
text

Oni se sumnjiče da su počinili udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju sa krivičnim djelo primanje dara ili drugih oblika koristi radi trgovine utjecajem.

Enveru Bijediću izrečena je mjera zabrane posjećivanja i dolaska u pravno lice Rudnik soli d. d. Tuzla. Amiru Tursunoviću izrečena je zabrana obavljanja dužnosti Predsjednika Nadzornog odbora Rudnika soli i zabrana posjećivanja i dolaska u Rudnik, a Azizu Čačkoviću zabrana obavljanja dužnosti v.d. direktora Rudnika i zabrana posjećivanja i dolaska u Rudnik.

- Svim osumnjičenim određena je mjera zabrane međusobnog sastajanja ili sastajanja sa svjedocima i obavezno periodično javljanje u nadležnu policijsku stanicu. Sud je odbio prijedlog tužilaštava da se osumnjičenim Enveru Bijediću i Azizu Čačkoviću odredi mjera zabrane sastajanja i bilo kakvog načina komuniciranja sa Vahidom Jusufovićem - navodi se u saopćenju Suda. 

Kako je ranije saopćilo Tužilaštvo TK, Enver Bijedić je osumnjičen da je organizirao i rukovodio grupom u kojoj su bili i ostali osumnjičeni, te da je u periodu od septembra 2019. do februara 2021. godine, koristeći svoj uticajni položaj predsjednika stranke Socijaldemokrati BiH i zastupnika u Parlamentu BiH, posredovao između osumnjičenih i podstrekavao ih da počine navedena krivična djela.

- Protiv ovih osoba je otvorena istraga u Tužilaštvu a koja se odnosi na nezakonitosti prilikom namještanja tendera u iznosu od oko 5,5 miliona KM za firmu Minning and Drilling iz Gračanice za izvođenje radova na istražno-eksploatacionim bušotinama na ležištu kamene soli Tetima u Rudniku soli Tuzla. Istragom je potvrđena osnovana sumnja da su tenderi u navedenom periodu više puta poništavani iako je kvalifikovana i kredibilna firma iz Bugarske u više navrata imala ponude koje su bile jeftinije za oko 2 miliona KM od gračaničke firme, kako bi se kontinuirano pogodovalo i insistiralo da upravo ova firma dobije posao - kazali su ranije iz Tužilaštva TK.

Također, osumnjičeni su bili svjesni da gračanička firma nije kvalifikovan i kredibilan ponuđač jer nije imala ni ljudske ni materijalne resurse za izvođenje ovih radova, ali je bez obzira na to sa ovom firmom 12. februara 2021. godine zaključen ugovor za obavljanje ovih poslova, uz dodatnu odredbu u ugovoru da se umjesto dotadašnjih i uobičajenih 5%, nepredviđeni i naknadni radovi mogu uvećati i za 20% vrijednosti ugovora, što je još oko 1,1 milion KM na vrijednost ugovora, bez obaveze daljnje procedure javnih nabavki, navode.

- Na ovaj način je osumnjičenim Atifu i Dženanu Mujkiću i firmi Minning and Drilling iz Gračanice, iako nije bila kvalifikovan ni kredibilan ponuđač, pribavljena korist u vidu izbora za najpovoljnijeg ponuđača za ove radove, kao i vidu sticanja potrebnih kvalifikacija za naredne javne nabavke za obavljanje radova istražno-ekaploatacionih bušotina u BiH, ali i u inostranstvu - naveli su iz Tužilaštva TK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.