open-navfaktor-logo
search
Značajne ličnosti
Bila je udata za najmoćnijeg vladara Evrope: Kruna Bosanke Elizabete, kraljice Ugarske, nalazi se u susjedstvu
Princeza Elizabeta Kotromanić, kćerka bana Stjepana II Kotromanića, bila je najljepša žena evropskih kraljevskih porodica. Govorili su da je lijepa kao Bosna, kraljevina iz koje potječe.
03.06.2023. u 21:24
get url
text
get url
text

Pretpostavlja se da je 1340. rođena u Srebreniku kao i ostatak njene loze, među kojima i prvi bosanski kralj - Tvrtko I Kotromanić. Zanimljivo je da je srpski car Dušan opsjedao Bobovac - prijestolnicu bosanskog kraljevstva, i za prekid neprijateljstava tražio je od bana Stjepana II Kotromanića ruku njegove tada trinaestogodišnje kćerke jedinice Elizabete koju je planirao za svog sina Uroša (Nejakog). Ban Stjepan je odbio tu ponudu, a Uroš je poražen.

Ipak, udajom za kralja Ludovika I Anžuvinskog, najmoćnijeg vladara Evrope tog doba, Elizabeta je postala ugarsko-hrvatska i poljska kraljica.

Na poklon od svog supruga tada je dobila kraljevsku krunu koja se danas čuva u Zadru (Hrvatska). Napravili su je francuski juveliri, koji su smatrani najboljim na svijetu. Nalazi se u crkvi Sv. Marije, odnosno njenog samostana, u sklopu zbirke "Zlato i srebro Zadra", kolekcije neprocjenjive vrijednosti.

- Da, ovo se smatra krunom kraljice Jelisavete (Elizabete) Kotromanić. Ona je prva kćerka našeg bana Stjepana II Kotromanića. Udata za ugarskog kralja Ludovika. Ona je interesantna ličnost i u jednom trenutku iznimno snažna i utjecajna. Treba znati da je ovo kruna ugarske, a ne bosanske kraljice, jer je ona bila ugarska kraljica iako je imala bosansko porijeklo - istakao je Edin Bujak, profesor sa Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Napominje da je možda vredniji spomenik, koji je Elizabeta napravila, čuvena škrinja sv. Šimuna koja se isto čuva u Zadru, ali u crkvi sv. Šimuna.

 

- Ona se dovodi u vezu sa njenom posjetom Zadru. Tamo je vidjela da se kosti sveca čuvaju u sanduku i ona je 1377. naručila da se napravi škrinja za sv. Šimuna. Iznimno bogata prikazima. Napravljena od pozlaćenog srebra. Za nas je posebno važna jer bi na jednom od prikaza mogla biti scena sahrane našeg Stjepana II Kotromanića, njenog oca. Pored kreveta bi mogli biti tada Elizabeta, žena Stjepana, Tvrtko i Vuk, njegovi nećaci. Kad je škrinja napravljena, Tvrtko je već bio kralj Bosne - kaže Bujak.

Djelo je 1380. godine od kucanog srebrenog lima izveo zlatar Franjo iz Milana.

Majstor Franjo je na stražnjoj strani škrinje lijepim gotskim slovima urezao natpis na latinskom jeziku koji u prijevodu glasi ovako: "Ovdje, u ovoj škrinji, koju je, da izvrši svoj zavjet, darovala moćna, preslavna i uzvišena Elizabeta Mlađa, vladarica Ugarske, počiva u miru Šimun Pravednik, koji je na svojim rukama držao Isusa, rođena od Djevice. Ovo je djelo učinio Franjo iz Milana godine 1380."

Kraljica Elizabeta doživjela je tragičnu smrt. Zadavljena je na oči svoje kćerke kraj Zadra i sahranjena u tajnosti u crkvi svetog Krševana u Zadru, a na treću godišnjicu smrti, njeno tijelo je prevezeno u Sekešfehervar u Mađarsku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.