open-navfaktor-logo
search
Golgeter Zrinjskog
Bilbija ispisuje historiju, ovo su četiri rekorda koja bi mogao srušiti već do kraja sezone
Fudbaleri Zrinjskog danas su proslavili 12. uzastopnu premijerligašku pobjedu, čime su izjednačili rekord Željezničara star desetak godina, iz sezone 2011/2012.
13.03.2022. u 18:48
get url
text

Zrinjski je novim trijumfom zadržao 16 bodova prednosti u odnosu na prvog pratioca, ekipu Tuzla Cityja, čime je sezona efektivno završena, jer je potreban zaista nevjerovatan raspad sistema u Zrinjskom da bi ostao bez titule.

Lider Zrinjskog u ovom pohodu, pored sjajnog trenera Sergeja Jakirovića, svakako je Nemanja Bilbija. Početak historijskog niza Zrinjskog koincidirao je sa Bilbijinim ulaskom u formu.

U posljednjih 12 kola, Bilbija je postizao najmanje po jedan gol, a u ovom periodu odigrao je čak pet utakmica u kojima je postigao po dva pogotka, uključujući i današnju sa Slobodom.

Sa 111 postignutih golova, Nemanja Bilbija je drugi najbolji strijelac u historiji lige. Bolji od njega samo je Wagner Santos Lago sa 125 golova. Potrebno mu je, dakle, još 14 golova da sustigne Wagnera, odnosno još 15 golova da postane novi rekorder, piše Sport1.

Bilbija također može postati i najbolji strijelac Premijer lige BiH u jednoj sezoni u historiji, a taj rekord drži Emir Obuća, koji je postigao 23 gola u sezoni 2002/2003. Bilbiji su potrebna još svega tri pogotka da obori taj rekord i za očekivati je da ih do kraja sezone postigne.

Sa 89 golova, Bilbija je ubjedljivo prvi strijelac Zrinjskog u historiji, ali mnogo bi značilo i njemu i klubu da nekako stigne do brojke od 100 golova u Zrinjskom.

Na kraju, vrijedi spomenuti i da je Bilbija osvojio četiri naslova prvaka BiH, jedan sa Sarajevom i tri sa Zrinjskim. Na putu je do petog, čime će se izjednačiti sa Perom Stojkićem, još jednim fudbalerom Zrinjskog, koji je ujedno i najtrofeniji u historiji lige.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.