open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Bira se 188 novih članova: U općini Novi Grad održavaju se izbori za savjete mjesnih zajednica
U općini Novi Grad Sarajevo danas se održavaju izbori za savjete mjesnih zajednica na mandatni period od 2022. do 2026. godina.
20.03.2022. u 16:30
get url
text

Izbori se održavaju u 28 mjesnih zajednica, a građani biraju 188 novih članova savjeta. Pravo glasa na ovim izborima ima 115.257 birača. Glasačka mjesta otvorena su do 19 sati do kada građani mogu glasati za svoje predstavnike u savjetima mjesnih zajednica koji će zastupati njihove interese naredne četiri godine.

Odluka o raspisivanju izbora za članove savjeta mjesnih zajednica donesena je na sjednici Općinskog vijeća, održanoj 27. januara, podsjećaju iz Općine Novi Grad Sarajevo.

Predsjednik Općinske izborne komisije Novi Grad Sarajevo Alen Zorlak kazao je da su sva biračka mjesta otvorena na vrijeme, u cijelom procesu je 566 kandidata u 28 mjesnih zajednica, a bira se 188 novih članova savjeta mjesnih zajednica.

U 24 mjesne zajednice, koje imaju 3.000 birača, bira se sedam članova savjeta, dok se u mjesnim zajednicama sa manje od 3.000 registriranih birača mjesne zajednice "Reljevo", "Švrakino Selo I", "Švrakino Selo III" i "Zabrđe", prema Statutu mjesnih zajednica, bira po pet članova savjeta.

Rezultate glasanja na biračkom mjestu utvrdit će birački odbori, a sav izborni materijal obavezni su dostaviti Izbornoj komisiji koja će sačiniti Izvještaj o provedenim izborima i dostaviti Općinskom vijeću na usvajanje i utvrđivanje konačnih rezultata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.