open-navfaktor-logo
search
Zastupnica SDA
Biščević Tokić: Opasnost po FBiH nije Lendo, nego ignorisanje volje Bošnjaka i Parlament koji ne radi ništa
Zastupnica Stranke demokratske akcije (SDA) u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) oglasila se povodom formiranja vlasti na nivou entiteta.
03.03.2023. u 16:16
get url
text

- Opasnost po FBiH nije potpredsjednik Refik Lendo, kako to kaže predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Mirjana Marinković Lepić, već pokušaj ignorisanja izborne volje Bošnjaka, nepoznavanje elementarnih propisa koje je predsjedavajuća demonstrirala vodeći sjednice Zastupničkog doma i činjenica da nakon tri mjeseca mandata nije sazvala niti jednu sjednicu na kojoj bi se razmatralo bilo šta osim imenovanja na pozicije - istakla je Biščević Tokić.

Aktuelni saziv Zastupničkog doma konstituisan je 1. decembra i do danas nije održana nijedna sjednica, dodaje ona, osim one na kojoj je usvojen budžet, na kojoj bi se razmatrali i usvajali zakoni, odluke i ostali propisi od kojih bi građani FBiH imali korist.

- SDA jeste pobjednička stranka i svoju poziciju u procesu formiranja vlasti temelji na povjerenju koje su joj građani dali, a ne na ponižavajućem odnosu prema HDZ-u kako bi stranke sa pet puta manjim brojem osvojenih glasova, poput stranke kojoj pripada predsjedavajuća, bile izabrane kao HDZ-ova partnerska "bošnjačka reprezentacija" ili SNSD-ova "invalidna struktura" - napisala je Biščević Tokić na Facebooku.

Potpredsjednik FBiH Refik Lendo, istakla je Biščević Tokić, nije taj koji će blokirati formiranje Vlade FBiH.

- Taj proces mogu blokirati samo oni koji, protivno Ustavu FBiH, pokušavaju zanemariti većinsku volju bošnjačkog naroda, pretočenu u većinu u Klubu Bošnjaka i imenovati novu Vladu FBiH samo uz podršku hrvatskog i srpskog člana entitetskog rukovodstva. Preporučujem predsjedavajućoj Marinković Lepić da, nakon što pročita Poslovnik Zastupničkog doma po kojem bi trebala voditi sjednice, pročita i Ustav FBiH na čije se poštivanje zaklela pri preuzimanju mandata, pa će joj proces uspostave izvršne vlasti u FBiH biti mnogo jasniji - zaključiča je zastupnica SDA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.