open-navfaktor-logo
search
Zastupnica i liječnica
Biščević-Tokić: Vlada i Krizni štab KS prave propuste, bave se populističkim najavama
Jasmina Biščević-Tokić, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo, a ljekar po struci, za Faktor je prokomentirala rad Kriznog štaba Kantona Sarajevo i mjere Vlade Kantona Sarajevo u vezi s aktuelnom epidemiološkom situacijom.
24.02.2021. u 17:08
get url
text
get url
text

- Moram naglasiti da kao ljekar nisam zadovoljna radom i sastavom ovog Kriznog štaba. Prije svega zbog kadra koji je trenutno zastupljen u Štabu, a zatim zbog pogrešnih odluka koje donose nauštrb svih građana. Jedna takva odluka jeste da se prije svega optuže građani da su krivci za porast broja zaraženih od COVID-19 i čak najavili kućne pritvore. Ova Vlada se stavila u ulogu zakonodavne i izvršne vlasti, kršeći sve nadležnosti i pravne osnove – kazala je Biščević-Tokić.

Podsjetila je i na uvođenje obaveze nošenja maske za djecu u sarajevskim školama zbog čega je uputila i inicijativu.

- Veliki je propust bila i naredba da djeca do 10 godina nose maske u školi, pa su usljed pritiska roditelja i građana uspjeli optužiti Federalni krizni štab, ne čitajući uputstva Svjetske zdravstvene organizacije, plaćeni su za to. Znamo da je nadležnost obrazovanja kantonalna pa bi oni trebali što prije početi pratiti smjernice WHO-a i da ne prebacuju odgovornost na druge – kazala je Biščević-Tokić.

Istakla je kako se stvara obmana kako će sa dolaskom vakcina pandemija prestati.

- Adekvatne mjere će biti potrebne i kada dođe vakcina, barem još dva mjeseca. Treba napomenuti da je Krizni štab radio od marta kad vakcine nisu ni napravljene, a mjere su bile korisne. Time peru savjest pred građanima za svoje nepostupanje. Do sada niko iz Kriznog štaba nije skrenuo pažnju na zaštitu zdravstvenih radnika koji su na izmaku snaga jer ako dođe do masovnog obolijevanja zdravstvenih radnika, pandemija će eskalirati – navodi zastupnica.

Ukazuje i da se jako malo govori o situaciji u staračkim domovima.

- Zašto nemamo svakodnevno obraćanje nekog u ime Kriznog štaba kao što je radio bivši saziv Kriznog štaba. Šta je sa protokolom liječenja koji je izradio bivši Krizni štab, još se različitom terapijom liječe Covid-pacijenti? Sve su ovo pitanja na koja nismo dobili odgovore od ovog Kriznog štaba na čelu sa ministrom Harisom Vranićem – kaže Biščević-Tokić.

Navodi kako je najava uvođenja Covid-redara u objekte zapravo populistička mjera.

- Zanima me iz kojih sredstava planiraju platiti Covid-redare, s kim će ti ljudi potpisati ugovore o djelu, na osnovu čega će određivati gdje će biti ti redari, koliko će ih biti na određenom prostoru – pita Biščević-Tokić.

Zastupnica navodi i "da u Kriznom štabu mora biti i direktor Civilne zaštite, po funkciji, zatim direktor Hitne medicinske pomoći, infektolozi, ali ne penzioneri nego oni sa najviše iskustva, a nema ih".

- Da li nam uopće treba genetičar ili kompenziramo ruke nezavisnih zastupnika? Sve su to po meni propusti ove Vlade KS. Pa nigdje u regiji niste vidjeli da u ime Kriznog  štaba stalno se javlja ministrica pravde koja nema uopće znanja o zdravstvu – ističe zastupnica, te dodaje:

- Zašto Krizni štab KS nosi platnene maske? One ne štite ni od čega. Sve studije u svijetu i preporuke WHO-a govore u prilog da samo hirurške, FFP2, FFP3, N95 maske štite. Oni bi trebali biti primjer drugim građanima, a ne kršiti preporučene epidemiološke mjere. Jedino što su uradili za ova 52 dana Vlade jeste drive-in testiranje. Šta znači drive-in testiranje za pacijente? Ko će pacijentima uraditi RTG pluća, uzeti krv za analizu, izmjeriti osnovne vitalne parametre, temperaturu, RR, SO2 u krvi, puls. Da li Krizni štab i ministar znaju da bez obzira na negativan PCR test pacijent sa kliničkim simptomima kao što je temperatura, RTG promjene, se tretira kao Covid-pozitivan. Čemu onda svrha takvog testiranja?

Zastupnica Biščević-Tokić ističe da je vrijeme da u Krizni štab budu imenovani "najkompetentniji ljudi, bez obzira na političku pripadnost, radno mjesto, spol i pomognemo građanima KS sa jasnim i dobrim odlukama".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.