open-navfaktor-logo
search
Zabranjen mu rad
Bivši savjetnik Damira Mašića osuđen zbog uzimanja mita
Edvin Brkić, inspektor Federalne uprave za inspekcijske poslove u toaletu ugostiteljskog objekta u Ključu uzeo u dva navrata po 200 KM da "zažmuri" nakon što je pronašao neprijavljenog radnika
17.10.2019. u 16:29
get url
text

Općinski sud u Sanskom Mostu izrekao je presudu kojom je tržišnog turističko-ugostiteljskog inspektora Federalne uprave za inspekcijske poslove Edvina Brkića (38) iz Sarajeva osudio na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci zbog produženog krivičnog djela primanje dara ili drugih oblika koristi.

Kako je potvrđeno iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona, koje je zastupalo optužbu u ovom slučaju, istom presudom Brkiću je izrečena sigurnosna mjera zabrane obavljanja poslova radnog mjesta državnog službenika, odnosno inspektora na bilo kojem nivou vlasti u Federaciji u trajanju od dvije godine.

Također, presudom je od Brkića trajno oduzet novac u iznosu od 400 KM koji predstavlja imovinsku korist pribavljenu krivičnim djelom, a koji je privremeno oduzet prilikom njegovog hapšenja 15. marta ove godine u Ključu.

Brkić je, tada, podsjetimo, uhapšen zajedno sa inspektoricom nakon što su ih dvije osobe prijavile za traženje i uzimanje dara. Inspektorica je nakon ispitivanja puštena na slobodu zbog nedostatka dokaza da je učestvovala u ovom krivičnom djelu.

On je u jednom ugostiteljskom objektu umjesto da napravi zapisnik o zatečenom stanju, budući da je pronašao neprijavljenog radnika, tražio od vlasnika lokala novac "da zažmuri". Novac je preuzeo u toaletu lokala.

- Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je nakon provedene istrage dokazalo da je Brkić Edvin 15.03.2019. godine, u Ključu, u dva navrata zahtijevao i primio dar u iznosu od po 200 KM kako u okviru svojih ovlaštenja ne bi izvršio službenu radnju inspekcijskog nadzora, na koji način je počinio produženo krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi. Obzirom da je nakon podizanja optužnice od Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona i predočenja u istrazi pribavljenih dokaza, Brkić zaključio sporazum s Kantonalnim tužilaštvom Unsko-sanskog kantona kojim je priznao izvršenje krivičnog djela koje mu se stavlja na teret i saglasio se s izricanjem predmetne sankcije, on u daljnjem postupku nema pravo žalbe na izrečenu sankciju - saopćilo je Tužilaštvo USK.

Edvin Brkić, inače istaknuti član SDP-a, ranije je bio savjetnik Damira Mašića, u vrijeme dok je obavljao funkciju ministra Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.