open-navfaktor-logo
search
Uspješna godina
BKC TK ove godine imao 50.000 posjetilaca: Naredne godine u planu koncert Halida Bešlića uz klavir i maestra
Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona u toku 2022. godine imao je 50.000 posjetilaca, ukupno je organizirano 210 događaja, a među njima su i koncerti velikih regionalnih zvijezda Josipe Lisac i Vlatka Stefanovskog.
28.12.2022. u 08:13
get url
text
Halid Bešlić s Mujčinovićem i Muminovićem (lijevo)
Halid Bešlić s Mujčinovićem i Muminovićem (lijevo)

- Već sada imamo u planu 57 događaja za narednu godinu od kojih je 17 u našoj produkciji - rekao je Nedim Ćudić, stručni saradnik za odnose sa javnošću BKC-a.

Jedna od novina koju će BKC ponuditi u narednoj godini je vlastiti vokalno-instrumentalni ansambl.

- Tuzlanski kanton, kao rasadnik vrhunskih pjevača, ali i BKC, nakon 25 godina postojanja, zaslužio je da ima jedan profesionalni vokalni ansambl koji će brojati od devet do 12 pjevača. Planiramo da 30. maja naredne godine održimo prvi cjelovečernji koncert. Već od januara vokalnom ansamblu bit će pridružen i bend, a zajedno će izvoditi širok repertoar, etno, umjetničku, pop i duhovnu muziku - rekla je Mirela Ibrahimović-Mehanović, stručna saradnica za muzičku djelatnost.

BKC TK u 2023. godini priprema raznoliku ponudu za svoje posjetitelje, od popularnih događaja za koje će se sigurno tražiti karta više, do manifestacija iz vlastite produkcije kao što su XII Međunarodni bijenalni festival umjetnosti minijature, 4. Dani evropskog naslijeđa, 4. Dani audio-vizuelne umjetnosti te programe iz vlastite produkcije koji se vežu za značajne datume iz historije Bosne i Hercegovine.

Press konferencija u BKC-u TK

- Pripremamo i jedan nesvakidašnji događaj, a radi se o solističkom koncertu Halida Bešlića uz klavirsku pratnju i maestra. Dogovori su u toku, a to će se desiti u martu ili aprilu - rekao je Hazim Mujčinović, stručni saradnik za produkciju.

Da bi se BKC mogao intenzivnije razvijati potrebno je ukloniti neke administrativne prepreke.

- Objekat BKC-a nema upotrebnu i građevinsku dozvolu, u zemljišno-knjižnom izvacima uplanjeno je 1.800 kvadratnih metara, a ukupna površila je oko 2.500 metara kvadratnih. To nas sprečava da napravimo značajnije iskorake jer ne možemo aplicirati evropskim predpristupnim fondovima. Cilj nam je da uradimo projekat izvedenog stanja te da u saradnji s resornim ministarstvo Vladom TK i Pravobranilaštvom pokušamo da riješimo problem imovinskog statusa - rekao je direktor BKC-a TK Sead Muminović.

BKC TK programsku godinu tradicionalno završava novogodišnji koncertom koji realizuje sa mješovitim horom Lege artis iz Tuzle. Koncert će biti održan u velikoj dvorani Bosanskog kulturnog centra u Tuzli, večeras u 19 sati, a ulaz je slobodan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.