open-navfaktor-logo
search
Epidemiološka situacija
Blažević: Rast će broj novooboljelih i umrlih od koronavirusa, moramo osvijestiti stanovništvo
U Federaciji je za očekivati porast oboljelih i umrlih od koronavirusa, a u ovom trenutku je stepen vakcinacije veoma nizak, rekla je na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Mia Blažević iz Službe za epidemiologiju Federalnog zavoda za javno zdravstvo. 
27.10.2021. u 13:35
get url
text

Naglašava kako će Zavod usmjeriti svoje aktivnosti na osvještavanju stanovništva o značaju imunizacije.

Sa dvije doze vakcinisano svega 22,2 posto 

- U prethodnoj sedmici u zemljama u okruženju bilježi se veliki porast novih slučajeva oboljelih i umrlih od koronavirusa, kao i kod nas. Predviđamo da će u narednom periodu broj novoboljelih i smrtnih slučajeva rasti. Vakcinalni obuhvat nam ne ide u prilog, s obzirom da je do ovog ponedjeljka zabilježeno svega 26 posto od ukupne populacije da se vakcinisalo sa minimalno jednom dozom, a sa dvije doze 22,2 posto stanovnika. Trenutno na raspolaganju imamo 125.000 doza vakcina, u Federalnom zavodu imamo još velike količine doza vakcina, međutim u posljednjih mjesec dana primjećujemo da na terenu dolazi do usporenja procesa imunizacije. Na tome će Federalni zavod za javno zdravstvo poduzeti brojne aktivnosti kako bismo osvijestili naše stanovništvo o važnosti vakcinacije - kazala je Blažević.

Dodaje kako u posljednjih mjesec dana usporenost procesa imunizacije, da je sedmično mali stepen vakcinisanja.

Pred zastupnicima je govorila i Snježana Bodnaruk, sekretar Federalnog ministarstva zdravstva podsjetivši da su na posljednjem sastanku sa predstavnicima Vlade FBiH, kantonalni premijeri dali podršku otvaranju više punktova za vakcinaciju u svojim sredinama, formiranju mobilnih timova i vakcinacijama uposlenika u fabrikama, tržnim centrima, marketima.

Zastupnica Mara Đukić (DF) inače ljekar po struci je konstatirala kako je neminovno da će pandemija trajati još godinu dana. 

"Molim antivaksere da budu tiši" 

- Nažalost, može i da se pogorša situacija, jer trenutno imamo agresivniji virus. U našoj državi vakcinom nismo puno postigli. Mi vidamo rane od posljedica pandemije. Pozivam na odgovornost i disciplinu. Imunitet možemo postići vakcinisanjem i probolovanim koronavirusom, ali to drugo ne bih nikome poželjela. Molim antivaksere da budu tiši, da svoje mišljenje zadrže za sebe. Imaju pravo na svoj stav, ali svi trebamo da imamo savjest prema drugima - kazala je Đukić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.