open-navfaktor-logo
search
Skandinavska selekcija
Blizanke "prijete" Zmajicama: Ko su najopasnije i stastistički najbolje igračice u taboru Švedske
Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine danas od 12 sati igra posljednji meč na Eurobasketu, a protivnik će joj biti Švedska.
26.06.2021. u 10:32
get url
text

Današnji susret od velike je važnosti za našu selekciju, jer će u slučaju pobjede osigurati nastup u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

VEZANI TEKST - Zmajice su oduševile košarkašku Evropu: Mogu li preko Švedske do kvalifikacija za SP?

Ipak, ni Šveđanke nisu slučajno tu gdje jesu. Jedna pobjeda u grupnoj fazi bila im je dovoljna za plasman u play-off, i to ona iz prvog kola kada su sa 74:57 savladale Slovačku. Uslijedili su porazi o Španije (76:55) i Bjelorusije (78:54).

Ipak u doigravanju su iznenadile Italiju i slavile s uvjerljivih 64:46, da bi ih u četvrtfinalu opet porazila Bjelorusija (58:46)

Frida Eldebrink (33 godine) prvi je poenter Švedske na u dosadašnjem dijelu EP-a s prosjekom od 14,5 poena po utakmici, a u dosdašnjih pet mečeva ubacila je ukuno 71 poen, što je pozicionira trenutno na 14. mjesto najboljih strijelaca Eurobasketa.

Nakon nje slijede Nathalie Fontaine s prosjekom od devet poena po utakmici, dok njena sestra blizanka Elin Eldebrink u prosjeku ubacuje 8,6 poena.

Kalis Loyd je prvi skakač Švedske. U dosadašnjem dijelu šampionata po meču je hvatala nešto više od pet lopti (5,4).

VEZANI TEKST - Na kojoj poziciji Zmajice mogu završiti Eurobasket

Elin Eldebrink je među najboljim asistentima EP-a. U pet nastupa upisala je 28 uspješnih dodavanja, koliko ima i Crnogorka Božica Mujović, koja je s prva u tom segemtnu zbog činjenice da je odigrala četiri utakmice, jednu manje od Eldebrink.

Selektor Švedske Marco Crespi na press konferenciji se je kazao kako očekuje bolji procenat šuta iz igre protiv BiH, no u tom segmentu Šveđanke se nalaze na 11. poziciji (38,2%), jedno mjesto ispod naše selekcije (40,1%).

Prema dosadašnjem učinku Šveđanke nisu od Zmajica bolje ni prema uspješnosti šuta za dva, kao ni za tri poena.

Odigraju li Lojine djevojke partiju s kvalitetnom odbranom, teško da će Švedska uzdignutih glava napustiti parket dvorane u Valenciji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.