open-navfaktor-logo
search
Šta se dešava
Blokada, "praznik" ili...: Zašto je otkazana sjednica UO Uprave za indirektno oporezivanje BiH?
Sjednica Upravnog odbora (UO) Uprave za indirektno oprezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBiH) zakazana za 15. februar otkazana je zbog nemogućnosti članova iz bh. entiteta Republika Srpska da učestvuju u radu.
16.02.2022. u 20:12
get url
text

Slučajno, jučer je bio Dan državnosti Srbije koji se u RS-u doživljava kao praznik. Možda su ministrica finansija RS-a Zora Vidović i ekspert Dalibor Tomaš "praznovali" po svojoj želji ili naredbi. S obzirom na politiku koja dolazi iz RS-a od jula prošle godine, logično se zapitati da li je možda i ova državna institucija pod blokadom.

Međutim, u Kabinetu predsjedavajućeg UO i državnog ministra finansija Vjekoslava Bevande nas uvjeravaju da su u pitanju, kako ističu, tehnički razlozi.

- Sve ovo vrijeme posljednje krize u BiH UO je radio bez ikakvih opstrukcija. Održane su tri-četiri redovne sjednice, više njih telefonskih tako da nema riječi o blokadi. Kada je u pitanju ova odgođena sjednica, iz kabineta ministrice Vidović su nas obavijestili da se ona nalazi na putu. I ekspert Tomaš je imao neodložne obaveze - tvrde u Kabinetu predsjedavajućeg UO.

Pojašnjavaju da je za donošenje odluke neophodno da glasaju sva tri ministra finansija uz jedan glas eksperata iz entiteta, odnosno Brčko Distrikta.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.