Slučajno, jučer je bio Dan državnosti Srbije koji se u RS-u doživljava kao praznik. Možda su ministrica finansija RS-a Zora Vidović i ekspert Dalibor Tomaš "praznovali" po svojoj želji ili naredbi. S obzirom na politiku koja dolazi iz RS-a od jula prošle godine, logično se zapitati da li je možda i ova državna institucija pod blokadom.

Međutim, u Kabinetu predsjedavajućeg UO i državnog ministra finansija Vjekoslava Bevande nas uvjeravaju da su u pitanju, kako ističu, tehnički razlozi.

- Sve ovo vrijeme posljednje krize u BiH UO je radio bez ikakvih opstrukcija. Održane su tri-četiri redovne sjednice, više njih telefonskih tako da nema riječi o blokadi. Kada je u pitanju ova odgođena sjednica, iz kabineta ministrice Vidović su nas obavijestili da se ona nalazi na putu. I ekspert Tomaš je imao neodložne obaveze - tvrde u Kabinetu predsjedavajućeg UO.

Pojašnjavaju da je za donošenje odluke neophodno da glasaju sva tri ministra finansija uz jedan glas eksperata iz entiteta, odnosno Brčko Distrikta.