open-navfaktor-logo
search
Najveća tuzlanska rana
Bol koja neće proći: Na današnji dan ugašen je 71 mladi život na Kapiji
Na Kapiji 25. maja 1995. godine ubijen je 71 mladi život Tuzle
25.05.2019. u 09:22
get url
text

Masakr na Kapiji poznat i kao "zločin nad tuzlanskom mladošću" je jedan od najtežih zločina počinjenih nad civilima Tuzle koji se dogodio 25. maja 1995. godine.

Neprijateljske snage su toga dana u 20.55 sati s Ozrena ispalile granatu na sastajalište mladih poznato kao Kapija.

Granata je ubila 71 građanina Tuzle, a ranila ih 150. Prosjek starosti poginulih bio je 24 godine.

Novak Đukić, koji je pravosnažno osuđen za izdavanje naredbe za masakr, nije iza rešetaka.

Đukić je pred Sudom BiH proglašen krivim da je, kao komandant Taktičke grupe "Ozren" Vojske Republike Srpske (VRS), 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu, usljed čega je došlo do masakra na Kapiji.

U februaru 2014. on je pušten iz zatvora nakon što je Ustavni sud BiH – zbog pogrešne primjene zakona – ukinuo presudu kojom je bio osuđen na 25 godina zatvora. Sud BiH je u junu 2014. Đukiću smanjio kaznu na 20 godina, a njegov branilac je nekoliko dana kasnije obavijestio Sud BiH da je osuđeni na liječenju u Srbiji.

Bosanskohercegovačke vlasti su više puta tražile od Srbije da preuzme izvršenje presude Đukiću i da ga natjera da odsluži ostatak kazne, ali sud u Beogradu do danas nije odlučio po ovom zahtjevu.

Ogorčeni roditelji ubijene djece, ni gotovo dvije i po decenije od masakra, ne mire se sa činjenicom da je za zločin ovakvih razmjera odgovorna samo jedna osoba.

“Površno je bilo sve to u slučaju Đukića pred sudom. Sama pomisao da je on pušten na slobodu nakon presude, meni liči na neku trgovinu”, kazao je Izet Slijepčević, otac ubijenog Asima.

Analizirajući događaj na Kapiji, vještak vojne struke Berko Zečević je utvrdio da je 25. maja 1995. godine sa Ozrena ispaljen artiljerijski projektil koji po svojoj osnovnoj namjeni ima djelovanje protiv ljudi.

-Ne samo po mojim procjenama – brojne analize su pokazale da je ispaljen projektil sa 27,5 kilometara, sa planine Ozren. Na osnovu karte koju su pronašli istražitelji, utvrđeno je da su tu bila tri artiljerijska oružja. Na toj karti su se jasno vidjeli i unaprijed definirani ciljevi u zoni Tuzle, a među tim ciljevima bila je definirana i Kapija kao mjesto gađanja-kazao je Zečević.

Sandro Kalesić, najmlađa žrtva

Najmlađa žrtva masakra na tuzlanskoj Kapiji bio je dvoipogodišnji dječak Sandro Kalesić. Njegovi roditelji su tog dana slavili godišnjicu braka.

Četiri dana nakon masakra u Tuzli, organizovana je sahrana ubijenih. Zbog konstantnog granatiranja grada u tom periodu, dženaza i ukop obavljeni su 29. maja u četiri sata ujutro.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.