open-navfaktor-logo
search
Naučni skup u Tuzli
Borba protiv laži koje sponzorira država Srbija: Negiranje zločina na Kapiji dio je Memoranduma II SANU-a
Zločin na tuzlanskoj Kapiji jedan je od onih koji se, uz podršku državnih struktura Republike Srbije, sistemski negira. 
23.05.2022. u 12:49
get url
text
Odavanje počasti ubijenima na Kapiji

Na te pokušaje mora se odgovoriti istinom koja proizilazi iz nepristrasnog naučnog pristupa događaju, poručeno je, između ostalog, na okruglom stolu koji su organizirali Centar za istraživanje moderne i savremene historije Tuzla i Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.

Podsjećamo, granata ispaljena s polažaja Vojske Republike Srpske 25. maja 1995. godine, na Kapiji u centru Tuzle, ubila je 71 osobu, a ranila njih više od 140. Prosječna dob ubijenih bila je samo 23 godine.

- Mi živimo u vremenu "Memoranduma II" (Srpske akademije nauke i umjetnosti op.a.), koji u devet tačaka, između ostalog govori i o sljedećem: negirat ćemo sve što smo učinili, naše ratne zločince ćemo štititi, a branioce Bosne i Hercegovine hapsit ćemo na granicama i suditi im pred našim sudovima, istovremeno ćemo pokušati da vratimo sve što smo izgubili u miru, a za to vrijeme destabilizirat ćemo političko i državno rukovodstvo BiH i podržavati secesiju RS-a - kaže prof. dr. Rasim Muratović, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.

Okrugli sto u Tuzli

Eklatantan primjer negiranja je tuzlanska Kapija, istakao je Muratović, zbog toga je veoma važno da se na naučnoj osnovi kaže šta i kako se desilo.

- Vrlo je značajno da se uključi struka, da se barata činjenicama i da se dođe do istine. S tuzlanskom i svim bosanskohercegovačkim kapijama treba ući u udžbenike, gdje činjenice trebaju biti prezentirane bez emocija i pristrasnosti. Na taj način ćemo budućim generacijama ostaviti pisani trag u obliku lekcije i sušte istine - rekao je Dino Kalesić, otac najmlađe žrtve s Kapije, dvogodišnjeg Sandra Kalesića.

Direktor Centra za istraživanje moderne i savremene historije Tuzla prof. dr. Izet Šabotić naglasio je da zločin na Kapiji zaslužuje veću pažnju naučnika, a toga do sada nije bilo. Upravo je to jedan od najvažnijih razloga za organizaciju okruglog stola u Memorijalnom centru Kapija.

- Naučni skupovi o Kapiji su nam potrebni, jer imamo negiranje tog zločina od strane izvršilaca, ali i onih koji čine sve da izbrišu te događaje iz pamćenja ili da ih drugačije predstave. Na to se mora dati odgovor, koji će se zasnivati na činjenicama o zločinu na Kapiji - rekao je Šabotić.

Naučni radovi s današnjeg skupa u Tuzli bit će objedinjeni u zbornik i objavljeni te će bit će svojevrstan odgovor na propagandu.

- Negiranje zločina je ponovno diranje u rane stradalih. To je dio sistematskog rada određenih državnih službi, ali, nažalost, i naučnih institucija, koji na sve načine žele preinačiti našu prošlost. Mi se protiv laži moramo boriti. Ako pogledamo to djelovanje, objavljene knjige, medijske istupe, jasno je da iza toga stoje institucije jedne države, jer je Ministarstvo odbrane Srbije je izdavač knjiga koje negiraju zločin na Kapiji - istakao je Šabotić.

Radi se o kontinuitetu realizacije određenih programa, zaključuje Šabotić, a u njima je laž bitno sredstvo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.