open-navfaktor-logo
search
Srebrenica
Borba protiv pandemije: Bošnjački povratnici preokupirani proljetnom sjetvom, koronavirus u drugom planu
Na području općine Srebrenica nema zaraženih koronavirusom.
02.04.2020. u 11:36
get url
text

Kako nam je kazao Alija Tabaković, predsjednik Općinskog odbora SDA Srebrenica, stanovnici Srebrenice poštuju naredbe nadležnih organa.

- Najvažnije da nema zaraženih, barem zasad. Iako veliki dio općine Srebrenica graniči sa Srbijom, u kojoj je zabilježen porast zaraženih i umrlih od COVID-19, to nije imalo posljedica za Srebreničane.

Poštuju se sve preventivne mjere, oni koji trebaju biti, nalaze se u kućnoj izolaciji. Bilo je i testiranih građana i nasreću svi nalazi su negativni – kaže nam Tabaković.

Prema njegovim riječima, bošnjački povratnici su trenutno više preokupirani pripremama za proljetnu sjetvu.

- Čini mi se da narod ove godine ima veću želju za sjetvom nego što je to bilo ranije. To je, na neki način, svojevrstan otpor pandemiji.

Za proljetnu sjetvu od velike koristi bit će najavljena pomoć Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice. Sufinansirat će troškove proljetne sjetve po paušalnom iznosu na bazi ulaganja u sjetvu žitarica, povrtnih i drugih kultura.

Bit će zasijano plodno zemljište uz rijeku Drinu, čiji kapacitet se može koristiti i u komercijalne svrhe, dok će onaj brdoviti dio biti iskorišten za potrebe domaćinstava – ističe Tabaković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.