open-navfaktor-logo
search
Obuzdati poskupljenja
Borenović: Krajnje je vrijeme da se ukinu akcize na gorivo
Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Branislav Borenović je danas na press konferenciji u Sarajevu kazao da je krajnje vrijeme da se ukinu akcize na gorivo i da to Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH hitno uradi.
23.06.2022. u 15:50
get url
text

- Svjesni smo mi činjenice da je SNSD sa svoja četiri delegata u Domu naroda, vjerovatno po nalogu svog šefa Milorada Dodika, prije tri mjeseca zaustavio odluku koja je donesena u Zastupničkom domu, da se na šest mjeseci ukinu akcize i omogući pojeftinjenje goriva bar za tih skoro pola marke, koje bi značajno utjecalo na budžete građana ove zemlje, ali i dominantno na privredu i sve privredne aktivnosti koje zavise od cijene goriva - naveo je Borenović.

Po njegovim riječima, najveći trenutni prioritet u ovoj zemlji je kako obuzdati "divljanje cijena", svakodnevna poskupljenja.

Borenović smatra da je vlast potpuno po tom pitanju zakazala i "da najveću odgovornost za cijenu goriva u ovoj zemlji snosi vladajuća koalicija na nivou institucija BiH - SNSD, SDA i HDZ BiH".

- U ovom slučaju vidjeli smo da je SNSD najodgovorniji zašto još nema odluke Doma naroda da se ukinu akcize - kazao je Borenović.

Istaknuo je da je krajnje vrijeme i najveći trenutni prioritet da Dom naroda državnog parlamenta konačno potvrdi odluku koja je izglasana u Zastupničkom domu, da se privremeno ukinu akcize, na pola godine, i da se na taj način omogući svim ljudima u ovoj zemlji da bar dijelom dobiju jeftinije gorivo, samim tim i lančana reakcija za ostale proizvode.

Borenović je kazao da se, u vrijeme kada vlast ništa ne čini da olakša život građanima, kada ne ukida akcize, ne smanjuje stopu PDV-a za osnovne životne namirnice, "poigrava s povećanjem budžeta institucija BiH".

- Došao nam je Prijedlog budžeta od Predsjedništva BiH, u kojem je predviđeno skoro 80 miliona KM više za bh. institucije nego prošle godine. U ovom mandatu to znači 140 miliona KM više za javnu potrošnju na nivou institucija BiH - kazao je Borenović.

Kao posebno interesantno, naveo je da se u predloženom budžetu i njegovom obrazloženju između ostalog "jasno spominje odluka visokog predstavnika u BiH kojom se donosi odluka o odobravanju i raspodjeli sredstava na ime pokrića rashoda vezanih za Opće izbore u BiH".

- Predsjedništvo BiH, u kojem sjede Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović, uputilo je prijedlog budžeta u kojem je jedna od polaznih osnova i odluka visokog predstavnika u BiH, što jasno znači da je Dodik na ovaj način potvrdio Christiana Schmidta kao visokog predstavnika u BiH i zvanično njegovu odluku stavio u polazni osnov za donošenje budžeta - istaknuo je Borenović.

Dodao je da ovo pokazuje "političku demistifikaciju, demaskiranje, raspakivanje lažnih politika koje jedno pričaju vlastitom narodu, a sasvim drugo rade kroz zvanične formalne dokumente".

- To je na ovaj način, kroz pažljivo čitanje budžeta, sasvim jasno. Svoj formalni oblik u budžetu, koji je predložilo Predsjedništvo BiH Parlamentarnoj skupštini BiH, je dobio i Christian Schmidt kao visoki predstavnik u BiH i sada je sve potpuno jasno - zaključio je Borenović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.