open-navfaktor-logo
search
Predsjednik PDP-a
Borenović: Ne može se očekivati da PDP i opozicija daju alibi vlastima za dosadašnje neuspjehe
Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović boravi u Briselu gdje bi sutra trebalo da se održi sastanak predsjednika stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini BiH sa predsjednikom Savjeta Evropske unije (EU) Charlesom Michelom, saopćeno je iz PDP-a.
11.06.2022. u 18:03
get url
text

Borenović, tim povodom, ističe da je sastanak prilika da se predsjedavajućem Michelu izloži viđenje PDP-a o trenutnoj situaciji i uzrocima potpune blokade evropskog puta koja traje cijeli ovaj mandat aktuelne vlasti, kao i da od domaćina čuje konkretne mjere da se ubrzaju evropske integracije i uvođenje evropskih standarda i načela u Bosnu i Hercegovinu i Republiku Srpsku.

- U tom kontekstu, moram istaći da sam iznenađen što vidim da se ovdje ponovo priprema neka izjava, bez jasnog lociranja odgovornosti i za koju nisam siguran da je sprovodiva. Čovjek bi očekivao nakon toliko izgubljenih godina i desetina ovakvih ili sličnih izjava da su međunarodni zvaničnici shvatili s kim imaju posla, i da neće po ko zna koji put istim akterima dozvoljavati da ovakvim uopštenim deklaracijama, izjavama ili zaključcima kupuju vrijeme i po stoti put iskazuju lažnu opredijeljenost za evropski put i reforme - kaže Borenović u izjavi za javnost.

On dodaje da je dodatno problematičan format razgovora, gdje se u isti okvir uvode i vlast i opozicija, iako je potpuno jasno ko je odgovoran za decenijsku blokadu integrativnih procesa.

- PDP u kontinuitetu, godinama, istrajno promoviše evropske vrijednosti i standarde, insistiramo na vladavini zakona, borbi protiv korupcije, glasamo za zakone usklađene sa EU standardima, glasamo za zakone iz liste 14 prioriteta za status kandidata, a s druge strane vlast u Bosni i Hercegovini i RS u kontinuitetu preko deset godina sve te iste zakone ruši, direktno blokira evropski put, direktno ruši načelo vladavine zakona i pretvara korupciju u jedino načelo svog vladanja. I sad, umjesto da se pozovu na odgovornost nosioci politika blokade, da se insistira na prethodno preuzetim obavezama, nama se nudi ponovo neka nova deklaracija i traži se od nas da tu deklaraciju potpisujemo zajedno sa njima što je nerealno - ističe Borenović.

Borenović dodaje da se ne može očekivati da PDP i opozicija na takav način daju alibi vlastima za dosadašnje neuspjehe, ali ni da zajedno sa njima preuzimaju odgovornost za buduća dešavanja, jer potpuno je jasno, kao i u svakoj zemlji da vlast ima većinu u parlamentima i odgovornost za preuzete obaveze.

- Pojedini evropski zvaničnici možda sebi mogu dozvoliti iluziju da je sa korumpiranim vlastima u BiH moguć ikakav dogovor oko evropskog puta i vladavine zakona. Ja lično, PDP i naš narod ne možemo sebi priuštiti taj luksuz. Sa onima koji 15 godina ruše sistem i blokiraju svaki napredak nije moguć nikakav dogovor oko puta ka EU iz prostog razloga što EU nije njihov cilj. EU znači vladavinu zakona, a vladavina zakona znači da oni idu u zatvor za ono što su radili i rade. Zbog toga samo naivni mogu vjerovati da će BiH vladajuća struktura raditi na ograničavanju sopstvene moći i slobode. Put u EU biće moguć kada oni izgube vlast - zaključuje Borenović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.