open-navfaktor-logo
search
Opasna kriza
Borrell: Kosovo i Srbija moraju hitno pronaći način da se smanje tenzije
Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell najavio je sastanak glavnih pregovarača Kosova i Srbije u Briselu u cilju iznalaženja rješenja krize oko registarskih tablica.
14.11.2022. u 22:14
get url
text

Borrell je nakon današnjeg sastanka Vijeća ministara vanjskih poslova zemalja EU-a izjavio da je ministre o svom angažovanju kao posredniku dijaloga Beograda i Prištine sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da se "smire nepotrebne i kontraproduktivne tenzije između Kosova i Srbije, kako bi se smirile te tenzije koje dostižu veoma, veoma opasan nivo", objavljeno je na sajtu Evropske službe za vanjske poslove (EEAS).

- Mogu da kažem da se suočavamo sa najozbiljnijom, najopasnijom krizom od 2013. godine, u posljednjih deset godina. Obje strane moraju hitno da pokažu spremnost da pronađu način da smanje ove tenzije. Nije prihvatljivo da bilo koja strana krši ili ignoriše svoje obaveze iz dijaloga - kazao je Borrell.

On je najavio da će glavni pregovarači u Briselu početi da rade na narednim koracima.

- Večeras će početi da rade. Kosovska strana već večeras stiže. Spreman sam da sazovem lidere, ako pregovarači uspiju da napreduju ka praktičnom rješenju pitanja (registarskih) tablica prije roka, 21. novembra. Ne možemo doći do ovog datuma bez dogovora ili ćemo biti na ivici opasne situacije - kazao je Borrell.

Ocijenio je da je povlačenjem Srba iz institucija, policije i pravosuđa, stvoren vakuum na sjeveru Kosova u kome se može desiti najgore.

- Obje strane treba da pokažu više fleksibilnosti - poručio je Borrell.

Dalje je rekao da je poruka Vijeća jasna da je potreban jasan napredak.

- Iznijeli smo prijedlog. Zahvaljujem Njemačkoj i Francuskoj što su snažno podržale ovaj prijedlog. Kosovski Srbi treba da se vrate u institucije, kosovske vlasti moraju pokazati fleksibilnost na registarskim tablicama i bez odlaganja raditi na implementaciji sporazuma o Zajednici/Asocijaciji općina sa srpskom većinom - kazao je Borrell.

Naglasio je da se od partnera koji teže evropskoj budućnosti, očekuje evropsko ponašanje.

- Očekujemo spremnost za pronalaženje evropskih rješenja: to je osnovni preduvjet. Sada su na raskrsnici. Oni moraju da odluče kojim putem žele da idu: ka Evropskoj uniji ili ka prošlosti - kazao je visoki predstavnik EU-a.

Srpski predstavnici su se povukli iz kosovske Skupštine i Vlade, kao iz svih institucija u četiri općine na sjeveru Kosova, uključujući policiju i pravosuđe, nakon što je suspendovan direktor Regionalnog direktorata policije Sjeverne Mitrovice Nenad Đurić koji je odbio da sprovodi odluku Vlade o sankcionisanju građana sa nepreregistrovanim vozilima.

Iz Srpske liste je rečeno da njihova odluka ostaje na snazi sve dok Priština ne povuče odluke o preregistraciji tablica i dok ne formira Zajednicu općina sa srpskom većinom u skladu sa Prvim sporazumom iz Brisela.

Vlada Kosova je, uprkos zahtjevima SAD-a i EU-a da se na deset mjeseci odloži preregistracija, ostala pri stavu da se primijeni odluka o postepenom sankcionisanju vlasnika vozila koja nemaju RKS tablice. Prema toj odluci, nakon 20 dana izricanja opomena bi trebalo da počne novčano kažnjavanje u vrijednosti od 150 eura.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.