open-navfaktor-logo
search
Napetost
Borrell: Stiglo pojačanje EULEX policiji na Kosovu
Visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije Josep Borrell objavio je da je EULEX policiji stiglo pojačanje kako bi se osigurala stabilnost na Kosovu, prenosi Anadolija.
09.11.2022. u 09:41
get url
text
EULEX na Kosovu

Borrell je na Twiteru napisao da "u ovim napetim vremenima na Kosovu, Misija EU za vladavinu prava-EULEX ispunjava svoju dužnost da osigura stabilnost".

Naveo je da su se sinoć Evropske snage žandarmerije, u sastavu karabinjera, iskrcale da privremeno pojačaju policijsku jedinicu EULEX Kosovo.

- EULEX će nastaviti da podržava mirno i sigurno okruženje - napisao je visoki predstavnik EU-a.

Do pojačanja EULEX policije dolazi nakon što su pripadnici srpske zajednice napustili sve kosovske institucije na sjeveru Kosova, uključuju i policiju i sudstvo.

Predhodno se u utorak predsjednica Kosova Vjosa Osmani sastala sa šefom EULEX-a Lars-Gunnarom Wigemarkom sa kojim je razgovarala o najnovijim dešavanjima na sjeveru zemlje, kao i o saradnji državnih i međunarodnih institucija.

Predsjednica Osmani je tom prilikom ponovila posvećenost kosovskih institucija provođenju reda i zakona, kao i osiguranju nesmetanog rada i javne sigurnosti na cijeloj teritoriji zemlje, u bliskoj saradnji sa međunarodnim partnerima.

VEZANI TEKST - "Ako ne potpišeš, zapalit će ti kola": Ispovijesti radnika koji su napustili kosovske institucije

Svi predstavnici Srba na sjeveru Kosova povukli su se u subotu iz kosovske Skupštine i Vlade, kao iz svih institucija na sjeveru Kosova. Iz Srpske liste je rečeno da njihova odluka ostaje na snazi sve dok Priština ne povuče "jednostrane i protivpravne odluke" o preregistraciji tablica i dok ne formira Zajednicu općina sa srpskom većinom u skladu sa Prvim sporazumom iz Brisela.

Premijer Kosova Albin Kurti je kazao da se rad i pružanje usluga kosovskih institucija nastavlja, bez obzira na nastalu situaciju, te da insitucije ostaju posvećene vladvini prava, pravima manjina, miru i sigurnosti. Također je kazao da se nastavlja sa procesom preregistracije tablica, uz finansijske olakšice, kao i sa ostalim mjerama na primjeni novog režima tablica.

Kurti je optužio Srbiju da sabotira dijalog i svaki postignut sporazum, rekavši da bojkot nije rješenje i da institucije nemaju alternativu. Pozvao je sve srpske građane da ne napuštaju kosovske institucije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.