open-navfaktor-logo
search
Treba li to Njemačkoj
Bosanski akademski krug zastupnicima Bundestaga: Schmidtove izmjene zakona bi trajno podijelile BiH
Bosanski akademski krug sa sjedištem u Minhenu poslao je pismo svim zastupnicima njemačkog Bundestaga zabrinuti zbog najava visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta da će nametnuti antidemokratski i antievropski izborni zakon u Bosni i Hercegovini.
25.07.2022. u 17:19
get url
text

- Pišemo vam u ime članova Bosanskog akademskog kruga koji okuplja građane porijeklom iz Bosne i Hercegovine i drugih zemalja Jugoistočne Evrope. Zabrinuti najavama visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini gospodina Christiana Schmidta da će nametnuti antidemokratski i antievropski izborni zakon u Bosni i Hercegovini, želimo Vam skrenuti pažnju na nekoliko stvari:

Uvođenjem najavljenog diskriminatorskog Izbornog zakona gospodin Schmidt bi trajno podijelio Bosnu i Hercegovinu na etničke teritorije i stvorio preduslove za daljnju destabilizaciju cijele Jugoistočne Evrope.

Odluka je u potpunoj suprotnosti sa Rezolucijom o BiH koju je nedavno usvojio Bundestag.

Time bi nanio ogromnu štetu ugledu i kredibilitetu Njemačke i njemačkog naroda, posebno imajući u vidu trenutnu tešku političku i ekonomsku krizu u Evropi.

Bez obzira što gospodin Schmidt formalno predstavlja međunarodnu zajednicu u BiH, on se prije svega doživljava kao njemački političar.

Takvom odlukom bi se favorizovala stranka čiji su predhodnici izvršili agresiju na Bosnu i Hercegovinu i koji su osuđeni za Udruženi zločinački poduhvat protiv Bosne i Hercegovine tokom agresije na BiH 1992.-1995.

Na kraju svi oni koji trenutno podržavaju gospodina Schmidta da donese takvu pogubnu Odluku, neće biti upamćeni, ali Schmidt i Njemačka hoće!

Treba li to Njemačkoj?

Mi mislimo da ne treba, i molimo Vas da to zaustavite. Ovakva odluka će trajno napraviti destabilnom Jugoistočnu Evropu čime će se stvoriti preduvjeti za jačanje utjecaja Rusije. Time bi demokratija i evropske vrijednosti izgubili bitku pred Rusijom i njenim političkim satelitima u Bosni i Hercegovini predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem i predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom.

Poštovani poslanici njemačkog Bundestaga, mirna i stabilna Evropa počinje na Balkanu i u Bosna i Hercegovina je srce ove regije - navedeno je u pismu kojeg je potpisao predsjedavajući Bosanskog akademskog kruga Amer Sabitović. 

{$galerijaFotografija}

Pismo Bosanskog akademskog kruga zastupnicima Bundestaga, juli 2022.
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.