open-navfaktor-logo
search
Nove izmjene
Boško Jefić više nije kandidat za ministra obrazovanja ZDK, SDP će predložiti Draženku Subašić
Skupština Zeničko-dobojskog kantona danas bi trebala potvrditi već izmijenjeni prijedlog za sastav Vlade mandatarke Amre Mehmedić, a sa čijeg je spiska sinoć otpao još jedan kandidat za ministra.
23.12.2022. u 09:26
get url
text

Naime, nakon što je Povjereništvo Kantonalnog odbora Demokrataske fronte, a zbog primjedbi članstva iz boračkih udruženja te na intervenciju predsjednika te stranke Željka Komšića, bilo prinuđeno kandidata za ministra za boračka pitanja Ibrahima Smajića iz Zenice zamijeniti Adnanom Sirovicom iz Maglaja, sinoć je sa spiska kandidata za ministra otpao i Boško Jefić iz Zenice koji je bio kandidat Socijaldemokratske partije BiH za ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport.

Privremena Komisija za izbor i imenovanje Skupštine ZDK, koja je zasjedala jučer te jednoglasno prihvatila izmijenjeni prijedlog kandidata za sastav Vlade ZDK, odnosno prihvatila kandidaturu DF-ovog Adnana Sirovice, danas će ponovo morati zasjedati kako bi imenovala drugog ministra ili ministricu, kao zamjenu za Boška Jefića. Zbog toga nije izvjesno da će današnja sjednica i početi u zakazano vrijeme, odnosno u 10 sati.

Navodno, nova kandidatkinja za tu poziciju trebala bi biti aktuelna direktorica Javne ustanove Dom porodica Zenica Draženka Subašić iz Zenice. Ona je u mandatnom periodu 2014-2018. bila zastupnica DF-a u Skupštini ZDK, kojom je i predsjedavala, ali je sa te funkcije zamijenjena nakon što je ta stranka napustila koaliciju sa Strankom demokratske akcije BiH. U tom je periodu bila i zastupnica iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

VEZANI TEKST - Višak Hrvata, manjak Bošnjaka: Vinko Marić traži ukidanje nacionalnog omjera u Vladi ZDK; Galijašević: To je neustavno

Zanimljivo je da su iz Gradske organizacije Narodnog evropskog saveza iz Zavidovića, odnosno tamošnji gradonačelnik Hašim Mujanović, saopćenjem za javnost istakli kako kandidat za ministra privrede Samir Šibonjić iz Zavidovića nije kandidat te lokalne organizacije. Mujanović je naglasio kako je Šibonjić predložen od predsjednika stranke Nermina Ogreševića, dok je kandidatkinja te stranke bila još aktuelna ministrica rada i socijalne politike u Vladi ZDK Azra Sinanović iz Zavidovića.   

Sudeći po reakciji Općinskog odbora Hrvatske demokratske zajednice BiH Usora, nije sigurno kako će jedini ministar iz aktuelne Vlade Zlatko Jelić zaista i ostati kandidat za ministra rada i socijalne politike. Jelić trenutno obnaša funkciju ministra privrede, ali su iz njegove matične organizacije te stranke izrazili neslaganje s njegovom ponovnom kandidaturom.

Međutim, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a ZDK Iva Tadić, koji je ponovo zastupnik u Skupštini te delegat u Domu naroda FBiH, jučer je u izjavi za Fenu istakao kako "sigurno neće biti nikakvih promjena", odnosno da Jelić i Radoš-Kosić ostaju njihovi kandidati. 

VEZANI TEKST - Neslaganja zbog boračke komisije u Skupštini ZDK: Prijedlog HDZ-a kontra prijedloga udruga HVO-a

Manjak kandidata iz reda Bošnjaka mogao bi biti novi problem za vladajuću koaliciju u ZDK, koja je uprkos potpisanom koalicionom sporazumu šest stranaka te obavezi da se novi partneri u koaliciju uvode samo uz potpuni konsenzus, bez saglasnosti DF-a, u koaliciju uveo HDZBiH. Naime, po Zakonu o Vladi ZDK, u sastavu vlade tog kantona, koja ima deset ministarskih te poziciju premijera, konstitutivni narodi trebaju biti zastupljeni po formuli - sedam Bošnjaka te po dva Srbina i Hrvata.

Međutim, u prijedlogu koji je dostavila mandatarka Amra Mehmedić, za tri su ministarske pozicije predloženi kadrovi iz hrvatskog naroda, a zastupnik Vinko Marić iz Bosanskohercegovačke inicijative - Kasumović Fuad, koja je za mandatarku kao nestranačku ličnost predložila i Mehmedić, uputio u skupštinsku proceduru prijedlog za izmjenu spomenutog zakona.

Marić je, podsjećanja radi, kandidat te stranke i za ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi ZDK, ali su obje hrvatske pozicije koje zakonski pripadaju tom konstitutivnom narodu, pripale kadrovima HDZ-a BiH, koji je za ulazak u koaliciju insistirao da dobiju obje hrvatske pozicije.

Osim mandatarke Mehmedić, prijedlozi za ministarske pozicije iz reda Bošnjaka još su i Samir Šibonjić iz Zavidovića (privreda, NES), Dženana Čišija iz Visokog (finansije, DF), Benjamin Sinanović iz Zavidovića (unutrašnji poslovi, SDPBiH), Adnan Sirovica iz Maglaja (boračka pitanja, DF) i Edin Hasaničević Tešanj (pravosuđe i uprava, Naša stranka); za tri hrvatske pozicije predloženi su Vinko Marić iz Žepča (poljoprivreda, vodoprivreda i šumarstvo, BHI-KF), Tanja Radoš-Kosić iz Žepče (zdravstvo, HDZBiH) i Zlatko Jelić iz Usore (rad, socijalna politika i izbjeglice, HDZ).

Za dvije pozicije iz reda Srba, ranije predloženi Boško Jefić iz Zenice (obrazovanje, nauka, kultura i sport, SDPBiH) od sinoć više nije kandidat te će, vjerovatno, biti predložena Draženka Subašić iz Zenice, a za drugu poziciju predložen je Danijel Pašić iz Tešnja (prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštita okoline, SDPBiH).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.