open-navfaktor-logo
search
Katastrofalni podaci
Bosna i Hercegovina peta u Evropi po organiziranom kriminalu
Bosna i Hercegovina zauzima 49. mjesto od 193 zemlje članice Ujedinjenih nacija po zastupljenosti organizovanog kriminala, dok je među 44 evropske zemlje peta na listi, podaci su to Globalnog indeksa organizovanog kriminala za 2020. godinu.
02.10.2021. u 10:00
get url
text

Bosna i Hercegovina prema Globalnom indeksu organizovanog kriminala zauzima 49. mjesto sa 5,89 indeksnih poena, prema podacima su za prošlu godinu. Susjedna Srbija je na 33. mjestu i prva od evropskih zemalja među 193 zemlje članice Ujedinjenih nacija po zastupljenosti organiziranog kriminala. Ispred BiH je i Crna Gora koja je zauzela 45. poziciju, Sjeverna Makedonija je na 74. mjestu, Hrvatska na 85., a Slovenija na 132.

Naša zemlja zauzima peto mjesto u Evropi po organiziranom kriminalu.

Prvo mjesto na svjetskoj listi zauzima Demokratska Republika Kongo, druga je Kolumbija, a treći Mijanmar.

- Izvještaj Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (GI-TOC) rezultat je dvogodišnjeg nastojanja da se ocijeni nivo kriminala i otpornosti u svih 193 zemlje članice UN-a - navodi se na web stranici.

Gi-TOC kaže da se nada da će svojim podacima pomoći u pružanju istinski globalnog odgovora na sveprisutnu pretnju transnacionalnog organizovanog kriminala.

Iz švicarske organizacije navode da je BiH važna tranzitna i skladišna zemlja za droge poput heroina i kanabisa koji idu u Evropu, ali i u nešto manjoj količini MDMA i ekstazi. Kanabis se iz Albanije transportuje u BiH odakle se krijumčari u zemlje Zapadne Evrope. Navodi se da je tržište kokaina manje prisutno u BiH, ali da su uočene povezanosti kriminalnih organizacija u entitetu Republika Srpska i latinoameričkih trgovaca ovom drogom.

Kada je riječ o trgovini ljudima, navodi se kako je BiH važna zemlja za tranzitovanje osobama kineskog, indijskog i turskog porijekla koje su žrtve seksualnog iskorištavanja i prisilnog rada.

- Bosanci su često žrtve prisilnog rada u građevinskoj industriji drugim sektorima u susjednim balkanskim i evropskim zemljama. Bosanskim ženama i djevojkama se trguje radi seksualne eksploatacije u privatnim stanovima i motelima - navodi se u izvještaju.

Akteri kriminala u Bosni i Hercegovini, stoji u izvještaju, su domaća mafija, organizovane kriminalne mreže, strane kriminalne grupe, ali i državni zvaničnici. Oni imaju značajnu ulogu u svjetskom kriminalu, posebno kada je riječ o trgovini drogom (heroin) i oružjem. Navodi se da je većina mafijaških mreža u BiH podijeljeno po nacionalnoj liniji, ali da oni ipak usko sarađuju. S obzirom na to da je stepen korupcije visok, ističe se da mnogi kriminalni akteri uživaju zaštitu od pojedinaca koji se nalaze u državnom aparatu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.