open-navfaktor-logo
search
Pravna bitka
Bošnjački delegati uputili apelaciju Ustavnom sudu BiH kojom se osporava odredba Ustava RS-a
Potpisnici ističu da bi Ustavni sud BiH ovaj zahtjev trebao tretirati kao hitan
27.06.2019. u 15:06
get url
text
Dževad Mahmutović
Dževad Mahmutović

Delegati Kluba bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a uputili su Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti člana 11. stav 2 Ustava tog bh. entiteta.

- Smatramo da ovakvo ustavno određenje u Ustavu entiteta RS krši mnogobrojna prava iz Ustava BiH, kao i međunarodne obaveze koje je BiH preuzela pristupajući Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i temeljnim slobodama – navodi se u zahtjevu koji je 26. jula dostavljen predsjedniku Ustavnog suda BiH Zlatku Kneževiću.

Radi se o spornoj odredbi Ustava RS-a, prema kojoj je otvorena mogućnost izricanja smrte kazne za najteže oblike krivičnih djela.

- Smrtna kazna je protivna Evropskoj konvenciji i njenjim protokolima koji su direktno inkorporirani u Ustav BiH. To je bila obaveza koja se trebala ispoštovati još od 2003. godine, a ostala je samo u entitetu RS. Vlasti u RS-u su mislile da to treba uraditi i svjesni su toga. Prije deset godina su osvojili jedan akt u Narodnoj skupštini, koji je obuhvatio nekih tridesetak amandmana na Ustav RS-a, a između ostalog je uvršteno i ukidanje te odredbe – kazao je za Faktor Dževad Mahmutović, jedan od potpisnika zahtjeva.

Podsjetio je da ta izmjena 2012. godine nije dobila podršku Kluba bošnjačkog naroda Vijeća naroda RS-a jer je zatraženo da se glasa o cijelom paketu ustavnih izmjena, a ne o pojedinačnim amandmanima.

- Ovi ostali amandmani su neprihvatljivi jer još više derogiraju prava Bošnjaka u entitetu RS. U Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji je jedna od obaveza i brisanje sporne odredbe. Onda su požurili svi da kažu kako smo mi oborili te ustavne amandmane. Mi nemamo nikakvog drugog mehanizma, izuzev da se obratimo Ustavnom sudu BiH. Vjerujem da je stvar potpuno jasna i da će Ustavni sud to uraditi – pojasnio je Mahmutović.

Potpisnici ističu da bi Ustavni sud BiH ovaj zahtjev trebao tretirati kao hitan jer su posljedice neustavne odredbe, pojašnjava se, veoma štetne za međunarodni ugled BiH i njenih entiteta, te za ostvarivanje prava i sloboda njenih građana.

Zahtjev su, pored Mahmutovića, potpisali Džemaludin Šabanović, Muris Čirkić, Alija Tabaković, Mihnet Okić, Faruk Đozić i Ahmet Čirkić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.