open-navfaktor-logo
search
Uoči izbora u nedjelju
Božović: Milatović je igrač srpskih nacionalista, interesima Crne Gore pretpostavljao bi interese Beograda i Banje Luke
U nedjelju, 2. aprila, u Crnoj Gori održava se drugi krug predsjedničkih izbora, a u utrci će se naći aktuelni predsjednik Milo Đukanović (Demokratska partija socijalista) i Jakov Milatović (Pokret za Evropu sad).
27.03.2023. u 12:38
get url
text

VEZANI TEKST - Vučićev politički gambit u Crnoj Gori: Kako Beograd bira predsjednika i kako je osmišljen "projekat Milatović"

Poznavaoci političkih prilika u Crnoj Gori smatraju kako je Milatović igrač srpskih nacionalista i Srpske pravoslavne crkve (SPC).

- Milatović kompletno zavisi od mitropolita SPC-a Joanikija Mićovića i zvaničnog režima u Beogradu, njega posebno podržavaju dijelovi nacionalističke i proruske opozicije u Srbiji.  - kaže Balša Božović, predsjednik Regionalne akademije za razvoj demokratije za Pobjedu.

Ističe da Milatović nema iza sebe političku infrastrukturu ili utemeljenje koje bi ga pored toliko velikog uticaja sa strane učinili i djelimično nezavisnim funkcionerom države. Podsjeća i na ustoličenje vladike Joanikija na Cetinju i činjenicu da je čuveni helikopterski desant pozdravio i ruski ministar Sergej Lavrov i portparolka Kremlja Marija Zaharova.

VEZANI TEKST - Urednik Pobjede Nenad Zečević: Izbori će odrediti hoće li Crna Gora postati još jedna republika srpska ili građanska država

- Vi ne biste više imali jasnu vrijednosnu vertikalu antifašizma koji je temelj Crne Gore. Što kandidat Milatović misli o Srebrenici, Karadžiću, Mladiću. 

Sasvim je izvjesno da bi stvarnim državnim interesima Crne Gore pretpostavljao interese ovih struktura iz Beograda i Banje Luke, koje su ga, sve ovo vrijeme, podržavale, ne samo verbalno i propagandno - naglašava Božović.

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose kaže da "Milatović u kombinatorikama srpskih nacionalizama dolazi kao siguran igrač". 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.