open-navfaktor-logo
search
Nakon ostavke
Bratić za Faktor: Vladajuća većina u RS-u je zabila "autogol", teško da će sad Tegeltija biti mandatar
Istakao je da je nakon sinoćnjeg glasanja za njegovu smjenu dobio veliki broj poziva i poruka podrške od opozicionih, ali i zastupnika vladajuće većine u NSRS-u
19.09.2019. u 14:18
get url
text

Senad Bratić koji je podnio ostavku na mjesto potpredsjednika iz reda bošnjačkog naroda u Narodnoj skupštini RS-a, a nakon što je najavljena njegova smjena o kojoj se sinoć u NSRS-u ipak glasalo, danas je za Faktor rekao da je vladajuća većina u ovom entitetu ovakvim potezom zabila "autogol".

- Vratili su se ne jedan, nego dva koraka unazad u formiranju Vijeća ministara BiH. Da su pametni, mogli smo zajedno tražiti rješenja  i dogovarati formiranje državne vlasti, odnosno Vijeća ministara BiH. Ovako su sve prilike da Zoran Tegeltija ostaje zastupnik u skupštini RS-a do kraja mandata. Nema govora da, u ovakvim okolnostima, on može biti mandatar. SDA je prejak politički faktor da bi se u RS-u mogli ovako razračunavati. Također, upitna je i pozicija Nebojše Radmanovića – kazao je Bratić za naš portal.

Bratić je jučer, uoči podnošenja inicijative zastupničkih klubova koji čine skupštinsku većinu u RS-u, sam podnio neopozivu ostavku, koja se, po Poslovniku, trebala usvojiti bez rasprave. Međutim, na početku posebne sjednice sa prijedlogom odluke za njegovu smjenu, skupštinsko rukovodstvo tvrdilo je da njegova ostavka nije stigla u Generalni sekretarijat ni Kabinet predsjednika NSRS-a, iako je bila protokolisana, o čemu svjedoči pečat koji je stavljen.

Bratić je objasnio za Faktor da je njegova pisana ostavka protokolisana oko 14.15 sati, a posebna sjednica je bila zakazana za 18 sati.

- Znači, pokušali su da je sakriju, da bi održali svoj performans. To su uvidjeli neki zastupnici opozicije, te je rasprava u jednom trenutku došla na granicu incidenta, zbog čega je data i pauza. Kada su utvrdili da je ostavka protokolisana, tvrdili su da je došla poslije inicijative. Željeli su da svoju političku nemoć zbog neulaska u vlast na državnom nivou, predstave silom i uvukli su sve u tu farsu – rekao je Bratić.

Podsjetio je da je tri mandata u NSRS-u, od čega je u dva mandata bio potpredsjednik.

-Vidjet će oni ko je postavio standarde u vođenju skupštine – dodao je.

Istakao je da je nakon sinoćnjeg glasanja za njegovu smjenu dobio veliki broj poziva i poruka podrške od opozicionih, ali i zastupnika vladajuće većine u NSRS-u.

- Bilo bi nekorektno da sada iznosim njihov sadržaj. Ipak, ogradili su se od politike koje je dovela do ovoga. Također, imam veliku podršku iz moje stranke, vrha SDA. Moja odluka da dam neopozivu ostavku bila je ispravna i pokušao sam da im ne dam prostora za cirkus – kazao je Bratić.

Bratić je komentarisao i najave Milorada Dodika da će novi potpredsjednik NSRS-a iz reda bošnjačkog naroda doći iz "njihovih redova", kao i činjenicu da se, osim zastupnika zastupničke grupe "Zajedno za BiH" Bratića, Edina Ramića i Begije Smajić, još jedino SNSD-ov Denis Šulić izjašnjava kao Bošnjak.

- Cijenim kolegu Šulića i nemam ni jednu riječ protiv onoga kako se on izjašnjava. Međutim, mogućnost da SNSD imenuje na to mjesto predsjednika mladih svoje stranke, bilo bi loša poruka za demokratiju i prava konstitutivnih naroda u RS-u. O tome je sinoć govorio i zastupnik Miladin Stanić (SDS). Iznenadio sam se njegovom otvorenošću kada je kazao kako žele da postave nekoga ko se izjašnjava kao Bošnjak, a ide u crkvu da se krsti. Onda bismo i mi mogli imati takvog Srbina koji petkom ide na džumu – istakao je Bratić.

U razgovoru za Faktor na kraju je zaključio da pozicija potpredsjednika NSRS-a ima određene benefite, ali nosi i teret, te da se sada može bolje posvetiti zastupničkom radu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.