Subota, 08.05.2021.
FOTO: M. Živojević

Brojne delegacije položile cvijeće i odale počast žrtvama srebreničkog genocida

Porodice žrtava srebreničkog genocida, predstavnici više nivoa vlasti, šefovi diplomatskih misija različitih zemalja i udruženja položili su cvijeće kod Memorijalnog kamena i odali počast žrtvama genocida počinjenog u Srebrenici.

U sklopu 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima "SZ UN-a" Srebrenica iz jula 1995. godine ranije je održana centralna komemoracija, nakon čega su delegacije prešle u mezarje Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari gdje će danas biti klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop za devet žrtava genocida počinjenog u ljeto '95. godine. 

Cvijeće su, između ostalih, položili predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović, Sifet Pođić, ministar odbrane BiH, Ramiz Salkić, potpredsjednik RS-a, reisul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein efendija Kavazović, nadbiskup metropolit vrhbosanski i predsjednik Upravnog odbora Zaklade Vrhbosanske nadbiskupije kardinal Vinko Puljić, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci i Gordana Tadić, glavna tužiteljica Tužilaštva BiH.

U Memorijalnom centru u Potočarima danas će biti klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop devet identifikovanih žrtava genocida u Srebrenici iz jula 1995. godine.

Salko Ibišević je najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana u mezarju Memorijalnog centra. Imao je samo 23 godine kada je ubijen. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u sekundarnoj masovnoj grobnici Liplje, u općini Zvornik 2001. godine.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Hasan (Alije) Pezić iz mjesta Pustoše kod Vlasenice. On je imao 70 godina kada je ubijen, a nestao je 1995. godine na području Kozluka. Njegovo tijelo je ekshumirano iz masovne grobnice u Kozluku 1999. godine.

U mezarju Memorijalnog centra Potočari ove godine biće ukopani: Sead (Huso) Hasanović, rođen 1971. godine u Krivačama, Alija (Bekto) Suljić, rođen 1969. godine u Poznanovićima, Hasan (Alija) Pezić, rođen 1925. godine u mjestu Pustoše, Hasib (Šaban) Hasanović, rođen 1970. godine u Slatini, Zuhdija (Suljo) Avdagić, rođen 1947. godine u Novoj Kasabi, Bajro (Ramo) Salihović, rođen 1943. godine u Voljavici, Ibrahim (Hamid) Zukanović, rođen 1941. godine u Sasama, Salko (Ahmo) Ibišević, rođen 1972. godine u Ljuboviji i Kemal (Husein) Musić, rođen 1968. godine u Glogovoj.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh