Srijeda, 29.06.2022.

Brojni vjernici na prvoj teraviji u sarajevskoj Begovoj džamiji

U predajama se bilježi kako je Božiji Poslanik Muhammed a.s. ramazan provodio u potpunoj pobožnosti, ispunjavajući njegove dane i noći namazom, učenjem Kur ana, zikrom, davanjem sadake, itikafom

Sa akšam namazom u nedjelju je nastupio ramazan, odabrani i najposebniji mjesec kod muslimana.

U glavnom gradu BiH, gdje je pucnjem topa sa Žute tabije obilježen početak mjeseca posta, vlada posebna atmosfera. Iako je u Sarajevu kišno i prohladno vrijeme, to nije spriječilo brojne vjernike da u džamijama klanjaju i prvu teraviju.  

Begova džamija je, također, u nedjelju navečer bila puna vjernika koji su željeli u džematu klanjati ovaj namaz, a predvodio ga je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Teravih namaz je namaz koji se klanja samo u ramazanu. Sastoji se od 20 rekata i klanja se nakon jacije namaza.

Teravija se može klanjati i samostalno, ali je preporučeno da se klanja u džematu.

U predajama se bilježi kako je Božiji Poslanik Muhammed a.s. ramazan provodio u potpunoj pobožnosti, ispunjavajući njegove dane i noći namazom, učenjem Kur ana, zikrom, davanjem sadake, itikafom. On je koristio ramazan kao izuzetnu priliku za pojačani ibadet i činjenje dobrih djela.  

Prenosi se da je njegovoj duši teravih namaz bio istinski ugođaj i zadovoljstvo, poseban dobrovoljni namaz. Dugo bi učio Kur an, a selam bi predavao poslije svaka dva rekata.

Kako navode brojni vaizi ramazan je nesumnjivo najvrjedniji mjesec u godini. U njemu su se zbivali najsudbonosniji događaji iz historije islama. U ovom mubarek mjesecu nalazi se i blagoslovljena noć Kadr koja je bolja od hiljadu mjeseci, noć Allahove milosti i oprosta.

U ponedjeljak prije zore muslimani započinju prvi dan posta sehurom, a taj dan post završava nastupanjem akšam namaza i iftarom.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh