open-navfaktor-logo
search
Zlatni ljiljani
Bukvarević: Branioci Bosne i Hercegovine su nastavili put borbe protiv fašizma
Podsjetio je na hrabre borce dobitnike priznanja "Zlatni ljiljan", kao i one koji su posthumno odlikovani tim priznanjem
09.05.2019. u 11:51
get url
text

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević je povodom 9. maja, Dana zlatnih ljiljana, Dana logoraša u BiH, Dana Evrope i Dana pobjede nad fašizmom uputio čestitku svim građanima Bosne i Hercegovine, borcima iz narodno-oslobodilačkog rata 1941.-1945. godine i odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. godine.

- Ovaj datum je objedinio obilježavanje pobjeda nad fašizmom, ali je isto tako i podsjetnik na strašnu torturu hiljada onih koji su prošli logore u protekloj agresiji i one koji su dali najveći doprinos u borbi za slobodu koju danas uživamo - kaže se u čestitki Bukvarevića.

Podsjetio je na hrabre borce dobitnike priznanja "Zlatni ljiljan", kao i one koji su posthumno odlikovani tim priznanjem.

- U vrijeme kada desktruktivne sile pokušavaju iskriviti istinu o agresiji na našu državu, mi moramo biti jedinstveni i uporni. Istinu o agresiji i časnoj odbrani najhrabrijih sinova naše domovine moramo prenijeti na mlađe naraštaje uz poruku da se nikada i nikome više ne dogode rat, genocid i stradanja nevinih građana - istakao je Bukvarević.

U BiH, naglasio je, nema mjesta za nove podjele i oblike fašizma jer ova zemlja podjednako pripada svakom građaninu na njenoj teritoriji, te izrazio je nadu da će svi zajedno nastaviti zajedničku borbu i u miru za bolji status branilačke populacije u bh. društvu, saopćeno je iz kabineta ministra Bukvarevića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.