open-navfaktor-logo
search
11. novembra
Bundalo: Posebna sjednica NSRS-a samo će pojačati tenzije u BiH
Klub zastupnika PDP-a na današnjoj sjednici skupštinskog kolegija nije podržao odluku o sazivanju posebne sjednice 11. novembra
06.11.2019. u 15:51
get url
text

Šef Kluba zastupnika Partije demokratskog progresa (PDP) Perica Bundalo smatra da će posebna sjednica Narodne skupštine RS-a, koja će biti održana 11. novembra na zahtjev vladajuće većine, doprinijeti jačanju tenzija i odvlačenju pažnje sa životnih pitanja građana.

Bez obzira na to kako je naslovljena tačka dnevnog reda tog zasjedanja, povod je, kako navodi, programska deklaracija SDA, usvojena na stranačkom kongresu sredinom septembra.

O tom dokumentu su, kaže, sve političke stranke već ranije rekle svoj stav.

- Posebna sjednica entitetskog parlamenta je nepotrebno davanje značaja SDA i njeno uvlačenje u Narodnu skupštinu, što će doprinijeti podgrijavanju loše atmosfere među političkim subjektima u BiH i jačanju tenzija te odvlačenju pažnje od ključnih životnih tema - rekao je Bundalo novinarima u Banjoj Luci.

Klub zastupnika PDP-a na današnjoj sjednici skupštinskog kolegija nije podržao odluku o sazivanju posebne sjednice 11. novembra.

Bundalo nije mogao da precizira da li će podržati najavljene zaključke jer, kako je rekao, o njima, kao i o materijalu za posebnu sjednicu PDP nije konsultovan.

Kolegij Narodne skupštine usaglasio se danas da posebna sjednica bude održana u ponedjeljak, 11. novembra, s jednom tačkom dnevnog reda: "Informacija o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i utjecaju na položaj i prava RS-a".

Zakazivanje posebne sjednice sa predloženom tačkom dnevnog reda zatražila je potpisima jedna trećina narodnih zastupnika iz klubova SNSD, DNS, Socijalistička partija, Demokratski savez, Ujedinjena Srpska, NDP i dva nezavisna zastupnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.