open-navfaktor-logo
search
Projekti
BZK "Preporod" pokrenuo magazin za kulturu i društvo Biserje.ba
Bošnjačka zajednica kulture "Preporod" pokrenula je portal za kulturu i društvo Biserje.ba.
05.02.2020. u 10:45
get url
text

Riječ je o jednom u nizu novih projekata Preporoda te prvom značajnijem projektu koji najstarije bošnjačko nacionalno društvo predstavlja javnosti u povodu 30. godišnjice obnove rada BZK "Preporod".

Predsjednik BZK "Preporod" Sanjin Kodrić kaže da je riječ o projektu u oblasti internetsko-digitalne prezentacije kulture i društvenih pitanja, kojim će se nastojati odgovoriti na potrebe savremenog digitalno-informacijskog konteksta, ali i na činjenicu da Bošnjaci danas žive razasuti širom svijeta i da ih je u sferi kulture i društva najlakše moguće povezati "na daljinu", tj. upravo putem internetsko-digitalnih platformi.

-U ovom obliku prezentirat ćemo i temeljne kulturne i društvene vrijednosti tradicije, posebno ono što ima širi vitalni potencijal, ali i proizvoditi nove, u skladu s vremenom u kojem živimo. Na ovu koncepciju upućuje i naziv portala Biserje.ba, koji s jedne strane asocira znamenito Biserje Alije Isakovića, kao prva antologija bošnjačke književnosti kao takve, dok s druge strane upućuje na novo vrijeme i uopće novi kulturni i društveni trenutak u kojem neposredno postojimo - rekao je Kodrić.

Glavni urednik i idejni pokretač Biserja je Filip Mursel Begović koji je već uređivao sličan projekt u Zagrebu „Behar.hr. Izvršni urednik Biserja je direktor izdavačke kuće "Dobra knjiga“ Izedin Šikalo.

Urednici Biserja su Elvir Musić i književni kritičar i publicista Hamza Ridžal, koji kaže da u vremenu u kojem živimo samo entuzijasti mogu razmišljati o pokretanju digitalne i printane platformu koja bi se bavila kulturom.

Redakciju magazina Biserje.ba za sada čine Almedina Čengić, Šaban Gadžo, Irma Marić, Almir Mehonić, Admir Mulaosmanović, Faris Nanić, Fuad Ohranović, Mirzana Pašić Kodrić, Nehrudin Rebihić, Fahrudin Rizvanbegović, Amir Sijamhodžić, Mahir Sokolija, Elmir Spahić, Ćazim Suljević, Mesud Šadinlija, Amina Šećerović Kasli, Amina Šiljak Jesenković i Amira Turbić-Hadžagić.

Portal se nalazi na linku: www.biserje.ba, saopćeno je iz Bošnjačke zajednice kulture "Preporod".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.