open-navfaktor-logo
search
Krug 99
Čampara: BiH ima dovoljno patriotskih i probosanskih snaga
Federalni ministar unutrašnjih poslova govorio je o političkim odnosima i sigurnosti u BiH, prilikom čega je kazao da faktor stabilnosti u BiH zavisi od samih unutrašnjih odnosa u zemlji, ali i vanjskih utjecaja
06.10.2019. u 12:02
get url
text

U Bosni i Hercegovini postoji dovoljno patriotskih i probosanskih snaga koje će odgovoriti na sva pitanja koja se tiču sigurnosti zemlje i vanjskog uticaja, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Aljoša Čampara. 

Čampara je bio uvodničar na sesiji Asocije nezavisnih intelektualaca Krug 99 govorio o političkim odnosima i sigurnosti u BiH, prilikom čega je kazao da faktor stabilnosti u BiH zavisi od unutrašnjih odnosa u zemlji, ali i vanjskih utjecaja. 

-Mislim da otprilike godinu dana živimo to neko vrijeme gdje se pokušava mimo vladavine zakona raditi na uspostavi vlasti, a zanemarivati ono što je BiH dužna raditi u svojoj budućnosti, odnosno na šta se obavezala i kroz odluke Predsjedništva BiH i kroz donešene zakone. Sada imamo zastoj kod članstva BiH u euroatlanskim integracijama, tako da možemo govoriti da su to određeni problemi koji sigurno BiH ne vode u pravom smjeru, nego u put stagnacije - poručio je Čampara. 

Osvrnuvši se na borbu protiv kriminala i korupcije, federalni ministar unutrašnjih poslova je ocijenio da je stanje na tom polju stabilno. Međutim, smatra da politički odnosi u BiH i vanjskopolitički efekti i, kako je kazao, miješanje susjeda u unutrašnje poslove BiH nisu dobar znak.

-Mislim da ima dovoljno patriotskih i probosanskih snaga koje će sigurno dati odgovor na sva ova pitanja u budućnosti i da oni koji misle da mogu jednostavno raditi na takav način neće uspjeti, jer nisu uspjeli ni 1992. do 1995. godine - istakao je Čampara.

Govorio je i o utjecaju Istoka i Zapada na političke prilike u BiH, navodeći da zemlja ima svoju strategiju vanjske politike do 2023. godine gdje su tačno navedene sve mjere koje mora ispuniti. 

-To se kreće na način da BiH treba pratiti vanjsku politiku EU i SAD. Naš osnovni vanjskopolitički cilj su upravo pristupanje EU i NATO-u. Mislim da se moramo držati tih standarda zapadne civilizacije. Naravno možemo imati prijatelje i na istoku i na zapadu, ali ovo su glavni vanjskopolitički ciljevi BiH i oni su najbolji put za građane BiH - poručio je Čampara. 

Zaključio je da će se građani osjećati sigurno dok god postoji balans snaga u BiH i u regionu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.